Tip na víkend: Ťažné kone pri Martine predvedú svoju silu a krásu

Zora Handzová, Pravda | 06.01.2017 07:00
ťažné kone, Turiec Foto:
Ťažný kôň nie je len na zábavu, ako hoby, ale najmä na prácu, a mal by priniesť do domu peniaze, aby uživil seba aj gazdu.
V Turčianskych Kľačanoch chovali kone už pre slovanských veľmožov aj uhorských šľachticov a dnes sa stará tradícia do obce vracia. Pokojné a pracovité, silné aj krásne zvieratá a ich šikovní gazdovia sa predvedú na pretekoch furmanských koní Kľačianska podkova v sobotu 7. januára.

Obec Turčianske Kľačany v Martinskom okrese dostala meno podľa chovu koní – v reči starých Slovanov totiž „kláča“ znamenalo kobyla. Kone sú tam doma od 10. – 11. storočia, keď ich v Kľačanoch chovali pre veľmoža na Vyšehrade a na sučianskej Skale.

V 13. storočí sa chov v Kľačanoch špecializoval na kone a najmä kobyly pre vojnové potreby, na doručovanie súrnych správ a posolstiev aj ako hlavný dopravný prostriedok. No a v roku 2004 vznikla z nadšenia miestnych obyvateľov nová tradícia – preteky ťažných koní.

„Tento rok sa prihlásil rekordný počet 30 párov, teda 60 koní a diváci sa majú na čo tešiť,“ pozýva hlavná organizátorka Lenka Mahútová.

Prvá disciplína preverí zručnosť furmana a poslušnosť jeho dvoch koní, ktoré s drevom prechádzajú pomedzi prekážky na čas. Kráľovskou disciplínou je však „ťažký ťah“, z ktorého vzíde ten najmocnejší pár koní.

Tento rok sa prihlásil rekordný počet 30 párov,... Foto: Kľačianska podkova, archív
ťažné kone, Tento rok sa prihlásil rekordný počet 30 párov, teda 60 koní a diváci sa majú na čo tešiť.

„Každý ťažný kôň by mal utiahnuť aspoň 1,5 násobok svojej hmotnosti, ale v skutočnosti lámu oveľa väčšie rekordy. Minulé preteky ťahal najsilnejší pár koní bukové klátiská ťažké 5 500 kg!“ vraví organizátorka. Samozrejme, počasie aj terén sú vždy iné a ovplyvňujú výkon zvierat i ľudí.

„Ťažný kôň nie je len na zábavu, ako hoby, ale najmä na prácu, a mal by priniesť do domu peniaze, aby uživil seba aj gazdu,“ hovorí Lenka Mahútová, sama pretekárka a chovateľka. Vedia pracovať na poli, v lese, voziť náklad a pritom majú pokojnú, poslušnú povahu. Na Slovensku máme vraj okolo 17-tisíc koní, ale z nich je ťažných len asi dvetisíc. A to je škoda.

Veteránom, ale v plnej kondícii, je 13-ročný žrebec Kuba, ktorý so svojím pánom Michalom Raškevičom preteká od roku 2009. Má za sebou vyše 200 súťaží na Slovensku aj v zahraničí, vyše 70-krát v nich zvíťazil a nikdy neskončil horšie ako na 5. mieste.

Prvá disciplína preverí zručnosť furmana a... Foto: Kľačianska podkova, archív
ťažné kone Prvá disciplína preverí zručnosť furmana a poslušnosť jeho dvoch koní, ktoré s drevom prechádzajú pomedzi prekážky na čas. Kráľovskou disciplínou je však "ťažký ťah", z ktorého vzíde ten najmocnejší pár koní.

Práve v sobotu 7. januára na Kľačianskej podkove dostane zaslúžený titul Železný kôň. Diváci uvidia aj Železnú kobylu Pralin aj majstra Českej republiky.

Diváci budú svedkami aj ďalšej výnimočnej udalosti – po viac ako 100 rokoch sa zo Spojených štátov amerických do Európy vrátili obrovitánske flámske kone a dva z nich žijú na Slovensku!

Špeciálnymi hosťami Kľačianskej podkovy budú Roger Talpe a jeho syn Jurgen z Belgicka, ktorí prezradia, ako sa im podarilo obnoviť už zaniknutý chov tohto obľúbeného plemena.

Kam za zábavou

6. januára, piatok

  • Banská Štiavnica: Putovanie baníka za hviezdou, spoznávanie histórie baníctva prostredníctvom hry, Slovenské banské múzeum Kammerhof, po-pia 8. h – 16. h.
  • Bratislava: Elegancia 30 rokov, výstava, štýl života predvojnových 30. rokov 20. storočia so zameraním na automobilizmus, Múzeum dopravy
  • Malacky: Trojkráľový koncert v Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie, 16. h
  • Rožňava: Zázračný svet hračiek, výstava, ktorá deťom priblíži, s akými hračkami sa hrávali ich rodičia a starí rodičia, Galéria Baníckeho múzea, do 29. 1. po – pia 8. h – 12. h, 13. h – 16. h
  • Trenčín: Trojkráľový koncert v Piaristickom kostole sv. Františka Xaverského, 16. h

7. januára, sobota

  • Bratislava: Andersen – rozprávkar na cestách po Európe, výstava, Bibiana
  • Bratislava: Kelti z Bratislavy, unikátna výstava zvyškov antických architektúr z 1. storočia pred Kr. v podzemí Hradu, do 1. 10. 2017
  • Martin: Krásna nevesta, výstava svadobných odevov žien v ľudovom i mestskom prostredí na Slovensku od začiatku 20. storočia do súčasnosti, Etnografické múzeum, do 31. 1. 2017
  • Turčianske Kľačany: Kľačianska podkova, furmanské preteky, 11. ročník, od 9. h
  • Žilina: Tajná rozprávka (o hadovi), Stanica Žilina – Záriečie, 16. h

8. januára, nedeľa

  • Banská Bystrica: Indiánske rozprávky, premiéra, od 3 rokov, 16. h
  • Bojnice: Končí sa podujatie Vianoce a Traja králi na zámku, prehliadky zámockých komnát vyzdobených vianočnými stromčekmi, ukážky stolovania a tradičných vianočných zvykov

9. januára, pondelok

  • Banská Štiavnica: Putovanie baníka za hviezdou, spoznávanie histórie baníctva prostredníctvom hry, Slovenské banské múzeum Kammerhof, po-pia 8. h – 16. h.

12. januára, štvrtok

  • Bratislava: Príbeh čiernych dier a jednej rozpadnutej družice, prednáša Dr. Norbert Werner, Ústav časticovej astrofyziky a kozmológie Stanfordskej univerzity, Kalifornia, USA, SNM-Prírodovedné múzeum, Vajanského nábrežie 2, 17.30

14. januára, sobota

  • Svidník: Novoročná sánkovačka, podujatie v skanzene SNM – Múzea ukrajinskej kultúry s atmosférou juliánskeho vianočného obdobia, novoročné pozdravy a koledy, sánkovačka, Národopisná expozícia v prírode (skanzen), Nad svidníckym amfiteátrom

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ