Nevestinec Oasis Bordello zamrzol v čase. Dnes je z neho šteklivé múzeum

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 09.02.2017 07:00
Uprostred baníckeho kraja Silver Valley v americkom štáte Idaho sa krčí malé zaprášené mesto Wallace. Dnes tu žije asi 800 obyvateľov, no začiatkom 20. storočia, keď lomy a bane zažívali zlaté časy, obývalo miestne domy štyrikrát viac ľudí.

Fotka uverejnená používateľom Sarah (Emmett) Race (@odearrr),

Samozrejme, muži tu mali značnú prevahu nad ženami, na jednu dámu pripadalo až 200 chlapov, a tak niet divu, že ďalší biznis, ktorý tu prekvital, bola prostitúcia.

Wallace ponúkalo mužom rozptýlenie po ťažkej práci v bani hneď niekoľkými nevestincami. Keď v roku 1973 zakázali v krajine prostitúciu, všetky ich zavreli, až na jednu výnimku. Verejný dom Oasis Rooms, ktorý prevádzkovala Madame Ginger, to vzal skrátka, jednoducho odstránil sponad dverí pútač, a v svojej činnosti pokračoval ďalej.

Podnikateľka…

Madame si svoj podnik dokonca poistila štedrými sponzorskými darmi miestnej polícii. A z fungujúceho nevestinca neprofitovali len muži zákona, Ginger si kupovala náklonnosť miestnych príspevkami aj na ďalšie bohumilé účely, miestnej školskej kapele kúpila napríklad krásne nové uniformy.

Fotka uverejnená používateľom Amber (@amberlouisemt),

A lojalita mesta Wallace jej pomohla aj v roku 1988, keď sa o jej nelegálnej činnosti dozvedela FBI. Prv, ako sa v Oasis Rooms zjavili agenti v čiernych oblekoch, Madame dostala upozornenie, a tak stihla zbaliť svoj bordel a spolu s dievčatami ušla do bezpečia.

Po náhlivom odchode ostalo v nevestinci po ženách množstvo osobných vecí ako oblečenie, mejkap, toaletné potreby, nábytok, časopisy aj potravín v skrinke. V kuchyni ostalo dokonca aj nedojedené pečivo.

Z verejného domu turistická atrakcia

Budova však neostala opustená. V roku 1993 ju odkúpili bývalý miestny baník Jack Mayfield a jeho žena Michelle a spravili z nej Oasis Bordello Museum. V nevestinci je doposiaľ všetko presne tak, ako ostalo v tú noc, keď Madame Ginger so svojimi zamestnankyňa­mi ušla.

Fotka uverejnená používateľom @mandyklaw,

Jack a Michelle našli na stene v kuchyni zoznamy mien miestnych klientov aj s ich telefónnymi číslami. Aby mužov ochránili od strápnenia, nápisy zamaľovali.

Mayfieldovci tiež doplnili figuríny, ktoré obliekli do šiat prostitútok a rozostavili po dome, aby návštevníci mali lepšiu predstavu o fungovaní. Jedna z manekýn predstavuje samotnú Madame Ginger ako relaxuje na gauči.

Iná s kúpacou čiapkou na hlave leží vo vani, ďalšia koketne hľadí na návštevníka a jej kolegyňa si zasa vychutnáva posedenie na klavíri. Z lampy nad zrkadlom visí pohodená bielizeň, na skrinke sú rozložené laky a voňavky.

Pikošky od dievčat

Na recepcii a v kancelárii Madame Ginger je cenník ponúkaných služieb, ktorý zahŕňa podrobný zoznam jednotlivých úkonov aj s časmi trvania. Za 50 dolárov si zákazníci napríklad mohli dopriať polhodinový perličkový kúpeľ s dievčaťom podľa vlastného výberu.

Fotka uverejnená používateľom Sarah (Emmett) Race (@odearrr),

Časy Ginger prísne sledovala pomocou kuchynských minútok, ktoré mala pre každú izbu zvlášť. Keď časovač zazvonil, zaklopala na dvere spálne a klient musel von.

Mnoho z týchto podrobností sa Mayfieldovci dozvedeli od samotných bývalých zamestnankýň, ktoré sa po rokoch prišli na svoje pôsobisko, dnes múzeum, pozrieť. Prezradili, že pracovali na 12-hodinové smeny dva týždne v kuse a za jednu noc stihli obslúžiť 35 až 40 klientov.

Počas silného víkendu dokázali zarobiť až 2000 dolárov, ale 60 % ich zárobku si nechával nevestinec.

Na prvom poschodí múzea sa nachádza nevyhnutný darčekový obchod, ktorý ponúka tematické suveníry. Turisti si tu môžu kúpiť ligotavé nohavičky, hrnčeky či zástery s potlačou cenníka bordelu.

Zdroj: Amusingplanet­.com; Roadsideameri­ca.com; Latimes.com; Dallasnews.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ