Kalifornia prišla o svoju legendárnu tisícročnú sekvoju

ČTK | 11.01.2017 14:00
Americké štáty Kalifornia a Nevada sužujú niekoľko dní silné búrky, ktoré okrem výdatného dažďa prinášajú aj záplavy, pri ktorých sa tvoria vysoké vrstvy bahna. V Kalifornii prišli podľa stanice CNN o život štyria ľudia a pri silnom vetre spadla v národnom parku Calaveras aj jedna slávna sekvoja.
Strom, do kmeňa ktorého bol vyrezaný tunel, bol... Foto: SITA/AP, Sumner Crawford
sekvoja, Kalifornia Strom, do kmeňa ktorého bol vyrezaný tunel, bol rovnako ako ďalšie sekvoje v parku v pohorí Sierra Nevada veľkou turistickou atrakciou.

Strom, do kmeňa ktorého bol vyrezaný tunel dostatočne veľký na to, aby pod ním prešiel človek alebo aj auto, bol rovnako ako ďalšie sekvoje v parku v pohorí Sierra Nevada veľkou turistickou atrakciou.

Vek sekvoje s kmeňom širokým desať metrov nebol známy, ale odhadoval sa na 1000 rokov. Strážcovia parku sa domnievajú, že k pádu stromu prispeli aj plytké korene.

Tunel v kmeni vznikol okolo roku 1880 v snahe konkurovať sekvojam, ktoré sa nachádzali v Yosemitskom národnom parku a cez ktoré sa dalo prechádzať. Jazdy autom pod sekvojou v Calaveras sa už v minulých rokoch nepovoľovali, ale stále popod ňu mohli chodiť turisti.

Západ USA sužujú dažde od minulého týždňa. V nevadskom okrese Reno museli kvôli nebezpečenstvu záplav evakuovaných 1 300 ľudí, v Rene a Sparks zatvorili školy. Guvernér Nevady v pondelok požiadal štátnych zamestnancov, ktorí nemusia ísť nevyhnutne do práce, aby zostali doma. Niekoľko tisíc obyvateľov ostalo bez prúdu.

Pri silnom vetre spadla v národnom parku... Foto: SITA/AP, Rich Pedroncelli
sekvoja, Kalifornia Pri silnom vetre spadla v národnom parku Calaveras aj slávna sekvoja.

Hoci dážď v pondelok ustal, teraz sa vytvoril nový búrkový systém. V pohorí Sierra Nevada platí až do štvrtka varovanie pred búrkami. V oblastiach nad 2100 metrov môže nasnežiť až meter a pol snehu. „Ľudia by nemali vychádzať,“ upozornil meteorológ Scott McGuire z Nevady.

V oblasti San Franciska vyhlásili záplavovú pohotovosť až do piatku. Ľudia majú počítať s vlnami vysokými viac ako tri metre, ktoré môžu zaplaviť pobrežné cesty. Z brehov na severe Kalifornie sa vyliala rieka Russian River a zaplavila cesty aj vinohrady v okolí. Školy v oblasti tejto rieky zostali zatvorené.

Silne zasiahnutá je kalifornská vinárska oblasť Sonoma. Vinice sú tam buď úplne zaplavené alebo z vody vyčnievajú len vrcholky kríkov. Južne od Los Angeles vydali miestne orgány varovanie, že by voda mohla zaplaviť diaľnicu.

Napriek zlým správam z mnohých oblastí Kalifornie sa situácia upokojila v oblasti Yosemitského národného parku, ktorý po prestávke opäť otvoril brány návštevníkom.