Ako sa žije v hongkonských truhlách? Byt veľký 1,9 m² šetrí peniaze

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 19.02.2017 07:00
Počet obyvateľov tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny neustále rastie, avšak územie veľké 1 104 km² nemožno nafúknuť. Už teraz v meste žije takmer 7 a pol milióna ľudí. A tak niet divu, že pre málo miesta a do neba stúpajúce ceny nájmov bytov je stále viac a viac Hongkončanov nútených presťahovať sa do maličkých „klietok“ veľkých len (o niečo viac) ako posteľ.

Znamenajú menej neporiadku, nižšie náklady, no najmä výrazne obmedzený životný priestor. Aj starší ľudia sa teraz musia po rokoch luxusu, teda bývania v klasických bytoch, učiť existovať v takýchto nedôstojných podmienkach.

Tieto truhly s nízkym stropom ponúkajú priestor akurát na vyspanie pre dospelého človeka, zavesenie niekoľkých košieľ a nohavíc a uskladnenie pár maličkých osobných predmetov. Dnu sa dá len spať, jesť hotová strava, čítať či pozerať televízia.

Za tento box sa platí mesačne v prepočte okolo 220 eur, čo by v Bratislave stačilo na prenajatie samostatnej priestrannej izby, v menších slovenských mestách aj celej garsónky.

Život v boxe je jednoduchší pre ľudí bez partnerov a detí. Nemusia riešiť spoločné „stolovanie“, ani sa deliť o stiesnený priestor s ďalším človekom, ktorý, nech je akokoľvek blízky, predsa len „zaberá“ drahocenné miesto.

Nezriedka sú však aj celé rodiny nútené bývať v miniizbičkách, a tak sa stáva, že otec žije spolu s jedným dieťaťom v jednej „truhle“ a matka s ďalším potomkom prespáva v ďalšej kutici, o tri poschodia nižšie – ak sa im vôbec podarí prenajať dve miestnosti v rovnakom bytovom dome.

V Hongkongu sa už nejaký čas hovorí o kríze bývania, keďže z celkovej rozlohy mesta je len 7 % určených na bývanie. Ľudia v truhlových príbytkoch sú obeťami tohto nedostatku (cenovo) dostupného bývania.

Od roku 2012 stúpli ceny prenájmov v Hongkongu o polovicu, čo spravilo z tamojších bytov jedny z najnedostup­nejších na svete. Mnoho bytov sa preto podelilo na plno maličkých boxov, do ktorých sa zmestí mnoho nájomníkov.

Vláda odhaduje, že v miniatúrnych izbičkách žije okolo 200 000 obyvateľov, ale skutočné čísla môžu byť omnoho vyššie.

Predstavitelia mesta oznámili zámer vybudovať v nasledujúcom desaťročí viac cenovo dostupných domov. Do roku 2027 by malo vyrásť 280 000 nájomných domov a 180 000 súkrom­ných bytov.

Zdroj: Businessinsider­.com; Wikipedia.org; Dailymail.co.uk; Yournewswire.com;

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ