Kam na lyže? Pozrite si prehľad stredísk a ich ponúk

dh, Pravda | 17.02.2017 10:00
lyžovanie, lyžovačka, lyžiar, lyže, sneh, zima,... Foto:
Ilustračné foto.
Tatranská Lomnica, Jasná, Donovaly... Ktoré stredisko vás svojím vybavením a atrakciami najviac zaujme?

SKI PARK Kubínska Hoľa

ponúka od free-ride zóny cez pretekárske trate až po detskú škôlku, lyžiarske stredisko Kubínska hoľa ponúka skvelé podmienky pre všetkých. Veľkou výhodou Kubínskej hole je južná strana zjazdových svahov a samotné umiestnenie Oravskej Magury, ktorá poskytuje nádherný výhľad na celú Oravu, Nízke aj Západné Tatry, protiľahlé Chočské vrchy, Malú a Veľkú Fatru.

Toto všetko spolu s 3 km dlhou zjazdovkou, robí stredisko ideálnym miestom pre nezabudnuteľný zážitok z lyžovačky či už pre jednotlivcov, alebo pre rodiny s deťmi. Trate: K dispozícii je 14 km tratí, ktoré sú v prípade potreby zasnežované umelým snehom. Milovníkov adrenalínových disciplín určite poteší freeridová zóna a snowpark.

Jasná

Ako najväčšia lyžiarska aréna ponúka na severnej i južnej strane Chopku nekonečné možnosti aktivít, zábavy a aktívneho oddychu. Na vrchol Chopku sa dopravíte najmodernejšími lanovkami Funitel alebo 15-miestnou kabínkou.

Stredisko ponúka 49 km zjazdoviek rôznych obťažností, vhodných pre začiatočníkov, rodiny s deťmi, pokročilých lyžiarov a aj na usporiadanie pretekov svetovej úrovne.

Milovníci divokej jazdy si prídu na svoje v mnohých freeridových zónach a v skvelom snowparku. Večer sa v Jasnej lyžuje na osvetlenej zjazdovke na lokalite Biela Púť. Dĺžka zimnej sezóny je spravidla od začiatku decembra do konca apríla.

Tatranská Lomnica

Srdce lyžiarov – Lomnické sedlo – najvyššie položená a najstrmšia zjazdovka z Lomnického Sedla 2 190 m n. m. uspokojí aj najnáročnejších lyžiarov. 1 300-metrové prevýšenie, 5-mesačná garancia snehu, najmodernejšie sedačkové a kabínkové lanovky a rozšírené zjazdovky sú zárukou skvelého zážitku na prvotriednej karvingovej 6,5-kilometrovej trati so šírkou až do 60 m.

Vyhliadková veža na Skalnatom Plese vás ohúri výhľadom na Lomnický štít. Rodinám a deťom je už dobre známy indoor fun park Kamzíkovo na Skalnatom Plese.

Štrbské Pleso

Najvyššie položená tatranská osada Štrbské Pleso ponúka na južných svahoch Predného Soliska 9 kilometrov ľahkých a stredne ťažkých zjazdových tratí. Štrbské Pleso umožňuje svojim návštevníkom využívať služby požičovní lyží, snouboardov, skiservisov a lyžiarskych škôl pre začiatočníkov.

Stredisko láka vynikajúcimi lyžiarskymi podmienkami so skvelými traťami na slalom, zjazd či bežecké lyžovanie, so službami s najvyšším štandardom. Lyžiari si vychutnajú 9 km zasnežovaných zjazdoviek, pre bežkárov sú k dispozícii bežecké trate. Milovníci adrenalínu môžu navštíviť atraktívny snowpark.

Park snow Donovaly

Unikátom je druhý najväčší detský areál v Európe. Celková dĺžka zjazdoviek v stredisku je 11 km. Zjazdovky nájdete vo dvoch areáloch: Záhradište a Nová hoľa. Kým Záhradište je vhodné pre začiatočníkov a mierne pokročilých, Nová hoľa vyhovuje stredne pokročilým až pokročilým lyžiarom.

Donovaly ponúkajú aj jeden z najkvalitnejších snowparkov na Slovensku – Riders park Záhradište. V stredisku sa nachádza ak 18,4 km tratí pre fanúšikov bežeckého lyžovania.

Vrátna Free Time Zone

V národnom parku sa nachádzajú tri základne lokality, ktoré spoločne vytvárajú lyžiarske stredisko sú to – Paseky, Poludňový grúň a Chleb. Tieto tri lokality poskytujú komfort a zážitok počas zimných mesiacov pre každého.

Vrátna prevádzkuje 14 km zjazdoviek, na ktorých si prídu na svoje začiatočníci, rekreační lyžiari, snoubordisti, aktívni športovci, vyznávači extrémnych športov, ale aj rodiny s deťmi.

Na Pasekách rodiny s deťmi ocenia detský areál Kids zone. Takisto v stredisku je možnosť sánkovania priamo na kopci.

Poludňový grúň je to pravé miesto pre náročných lyžiarov, snouboardistov či skialpinistov. Lokality Paseky a Poludňový grúň ponúkajú zjazdovky pre všetkých. K dispozícii sú modré, červené aj čierne zjazdovky.

Chleb je ideálne miesto pre freeride, skialpinizmus, zimnú turistiku, snoubording, lyžovanie. Na Chlebe sa nachádza najstrmšia zjazdovka na Slovensku. V Oštiepkovej mulde zase nájdete vôbec najstrmšiu upravovanú zjazdovku v týchto končinách, ktorej najprudšie miesta presahujú 50 % sklon svahu.

Snowparadise Veľká Rača Oščadnica

Najväčšou prednosťou strediska je jeho rozloha a dispozícia v troch rôznych, navzájom lyžiarsky prepojených lokalitách – Dedovka, Marguška a Lalíky. Nachádzajú sa tu zjazdovky všetkých náročností.

Na spestrenie lyžovačky môžete zažiť adrenalín na bobovej dráhe, ktorá je najväčšou atrakciou v stredisku, alebo jazdu ratrakom počas úpravy tratí. Nechýba ani večerné lyžovanie.

K dispozícii je viac ako 14 km tratí. Vyznávači bežeckého lyžovania si tiež prídu na svoje, nachádzajú sa tu bežecké trasy – Stopa zdravia v dĺžke 1 km, 3 km a 5 km.

Winter Park Martinky

Je jedno z mála „mestských“ lyžiarskych stredísk. Lyžiari tu nájdu upravené trate rôznych obťažností a prírodný sneh po celú zimu. Stredisko poskytuje aj množstvo možností na turistiku a bežecké lyžovanie. Lyžiari tu nájdu 12 upravovaných zjazdoviek, detský lyžiarsky vlek je pre deti do 12 rokov zadarmo.

Roháče – Spálená

Veľká nadmorská výška a ideálna orientácia zjazdoviek spravidla zabezpečujú veľmi dobré snehové podmienky od konca novembra až do apríla. Celková dĺžka zjazdoviek dosahuje takmer 5 km. Pre rodiny s deťmi sú vyhradené dva vleky a detská škola.

Ski Oravice

Jediné stredisko na Slovensku s unikátnym prepojením na kúpanie a relaxačný oddych v termálnych vodách v jednom, spoločnom areáli. Pre rodiny s deťmi je v pripravený ohradený detský areál „Malý raj“ s vlastným lyžiarskym pásom a lyžiarskou školou s výučbou lyžovania a snoubordingu.

Na dovolenku pripravte aj auto

V tomto období je typické skoré stmievanie, sneženie, a preto treba urobiť maximum pre dobrú viditeľnosť. „Základom sú správne fungujúce stierače. V ostrekovačoch by ste mali mať dostatočné množstvo zimnej zmesi a majte so sebou v aute aj náhradné balenie vody do ostrekovačov,” upozorňuje Ambróz Drgoň.

Takisto skontrolujte, či máte v aute odmrazovač skiel a malú škrabku na ľad. Zíde sa vám aj odolná, protišmyková a vodotesná rohož, ktorá ochráni váš batožinový priestor pred nečistotami a vlhkosťou.

Prevážať lyže v aute nie je veľmi bezpečné. Praktickejším riešením sú nosiče či strešné boxy. Strešný nosič je jednoduchým a lacným riešením. Jeho inštalácia nezaberie viac než pätnásť minút a stojí do 200 eur v závislosti od veľkosti a kvality.

Na niektoré nosiče upevníte iba dva páry lyží, na iné až päť. Má však aj nevýhody. Je to len nosič lyží a na nič iné ho nevyužijete. „Ak môžete zainvestovať, odporúčame vám zaobstarať si strešný box,” radí Ambróz Drgoň z Auto Palace Bratislava.

Síce nestojí málo, ale jeho výhoda spočíva v tom, že má veľkú kapacitu a univerzálne využitie. Cestovanie na dovolenku tak bude pohodlnejšie. „Dôležité je, aby bol strešný box prispôsobený vášmu autu, mal čo najkvalitnejšie montážne riešenie s ohľadom na každú situáciu a poskytoval najvyššiu mieru bezpečnosti,” radí Ambróz Drgoň.

Nie nadarmo sa hovorí, že šťastie praje pripraveným. A v prípade, že na lyžovačku cestujete aj s deťmi, to platí dvojnásobne. Zoberte so sebou dostatočné zásoby tekutín, jedlo či deky a vankúšiky na spanie.

„Je vhodné, ak máte po ruke vodu, jedlo či hračku, ktorú viete dieťaťu podať a nemusíte sa načahovať, vyťahovať ich za jazdy z tašiek a tým ohrozovať dieťa, seba i premávku. Ak máte aktívne deti, nezabúdajte na detské poistky – uzamknutie dverí a okien, ktorými môžete eliminovať zbytočné komplikácie počas jazdy,” dodal Drgoň.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ