Najtoxickejšou krajinou sveta je Saudská Arábia. Slovensko nedopadlo slávne

Pravda.sk | 01.03.2017 07:00
vzduchm dýchanie, rúško, znečistenie, špinavý... Foto:
Znečistenie ovzdušia je problémom mnohých veľkých miest a priemyselných regiónov.
So znečistením bojujú všetky krajiny sveta, bohaté či chudobné. Navzájom sa ovplyvňujú, a aj keď sa jedna usiluje žiť ekologickejšie, vedľajšia jej to môže poriadne kaziť...

Britskí analytici zo skupiny Eco Experts, ktorí sa zaoberajú skúmaním životného prostredia, porovnávaním vplyvu ľudskej činnosti na okolie a poradenstvom ohľadne energií zostavili mapu znečistenia jednotlivých štátov.

Odborníci skúmali údaje zo 135 krajín o emisiách oxidu uhličitého, úrovne znečistenia ovzdušia a spotrebe energie. Posudzovali tiež, ako krajiny využívajú energiu z obnoviteľných zdrojov. Do analýzy zahrnuli aj údaje o počte ľudí, ktorí v jednotlivých krajinách zomreli kvôli zhoršenej kvality ovzdušia.

Najlepší sú Afričania

Eco Experts na základe týchto údajov zostavili rebríček štátov, ktoré najviac poškodzujú životné prostredie a riskujú zdravie obyvateľstva. Jedným z prekvapení bolo, že severské krajiny spotrebúvajú pomerne veľké objemy energií.

Najtoxickejšie krajiny sveta:

  1. Saudská Arábia
  2. Kuvajt
  3. Bahrajn
  4. Katar
  5. Spojené arabské emiráty
  6. Omán
  7. Turkménsko
  8. Líbya
  9. Kazachstan
  10. Trinidad a Tobago

Na vrchol smutnej hitparády sa jednoznačne dostala Saudská Arábia, kde sa dlhodobo zaznamenáva vysoká úroveň znečistenia ovzdušia.

Vysoko sa dostali tiež aj ostatné krajiny, kde sa ťaží ropa – Kuvajt, Katar, Bahrajn, Spojené arabské emiráty.

Naopak, najmenej toxické krajiny sa, prekvapivo, nachádzajú v Afrike. Najlepšie sa darí Keni, Tanzánii, Etiópii, Mozambiku a Kamerunu.

Najčistejšie krajiny:

  1. Keňa
  2. Tanzánia
  3. Etiópia
  4. Mozambik
  5. Kamerun
  6. Zambia
  7. Indonézia
  8. Zimbabwe
  9. Indonézia
  10. Demokratická republika Kongo

Krajiny Európy

Z Európy sú na tom najlepšie Portugalsko, Španielsko, Francúzsko a Švédsko. Nasledujú Veľká Británia, Malta a Taliansko. Potom Švajčiarsko, Nemecko, Chorvátsko, Albánsko, Rumunsko, Nórsko a Fínsko.

O niečo horšie si počína Island, Írsko, Dánsko, Litva, Lotyšsko, Rakúsko, Grécko, Turecko, Gruzínsko, Moldavsko. V ďalšej skupine sú Estónsko, Poľsko, Belgicko, Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Arménsko, Ukrajina.

Varovný prst pre Slovensko

Slovensko má ešte o čosi horšie skóre – spolu s Českom, Bieloruskom, Macedónskom a Ruskom. Horšie sú na tom už len Luxembursko, Bosna a Hercegovina a Bulharsko.

Experti z Veľkej Británie nerobili tento výskum len pre jeho informačnú hodnotu, ale aj kvôli tomu, aby jasne pomenovali a verejne zahanbili najhorších vinníkov spomedzi krajín sveta.

Ich nečinnosť v boji proti emisiám podľa Eco Experts ohrozuje nie len vlastných občanov, ale riziko ochorení súvisiacich so znečistením prenášajú hriešnici aj na ďalšie oblasti a zároveň ohrozujú budúcnosť celej našej planéty.

An interesting map from The Eco Experts shows the most toxic countries in the world.

Most Toxic Countries

Mapy: Theecoexperts­.co.uk

Zdroj: Theecoexperts­.co.uk; Inhabitat.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ