V Pakistane ožíva lyžiarske stredisko zničené Talibanom. Je bezpečné?

ČTK | 03.03.2017 07:00
Pakistan, lyžovačka, lyžiarske stredisko, zima,... Foto: ,
Lyžiarsky inštruktor v pakistanskej Malam Džabbe.
Na zjazdovke pri pakistanskej obci Malam Džabba, ktorá sa nachádza v kedysi nebezpečnom údolí Svát, je na snehu vidieť lyžiarov, novopostavený čínsky vlek dopravuje turistov na vrchol a návštevníkom pred očami vyrastá luxusný hotel, ktorý má nahradiť ten predchádzajúci, vypálený hnutím Taliban.

To počas svojej vlády teroru v údolí Svát v rokoch 2007 až 2009 vyhlásilo lyžovanie za neislamské. V posledných rokoch sa ale bezpečnostná situácia v oblasti zlepšila, čo umožnilo návrat lyžiarov do strediska Malam Džabba v pohorí Hindúkuš, napísala agentúra Reuters.

„Takmer“ Švajčiarsko

Miestni nazývajú údolie Svát „pakistanským Švajčiarskom“, v januári sa tam dokonca konajú medzinárodné lyžiarske preteky. Inak však všetko nasvedčuje tomu, že návštevníci sú na území Pakistanu: na každom kroku sú kontrolné stanovištia a ozbrojení policajti, alkohol je zakázaný a miesto švajčiarskeho syra raclette sa podáva šošovica na kari.

Šaukat, ktorý cestou do Malam Džabby prešiel 600 kilometrov autobusom po deravých horských cestách, patrí k novej vlne domácich turistov.

Lanovka v pakistanskom lyžiarskom stredisku...
Dôchodca Akbar Ali sa po rokoch lyžuje. Už ani...
+9Lyžiari v Malam Džabbe.

Tí využívajú situáciu, keď sa zlepšili bezpečnostné podmienky, stredná trieda prosperuje a sociálne siete odhaľujú Pakistancom časti krajiny, o ktorých doteraz netušili, že existujú.

Pre Pakistancov je tiež podstatne ľahšie cestovať po svojej vlastnej krajine, než vyraziť na dovolenku do zahraničia. Pakistan na jednej strane susedí s vojnou zmietaným Afganistanom, na druhej strane so svojím úhlavným nepriateľom Indiou.

Spojené štáty a mnohé európske krajiny navyše sprísnili pre Pakistancov v rámci svojej bezpečnostnej politiky vízové ​​podmienky.

Autá, cesty, hotely, Instagram

Dvadsaťsedemročná Saira Alíová začala objavovať svoju vlasť, keď jej Spojené štáty odmietli dať vízum. „Keby mi vízum udelili, nikdy by som nespoznala Pakistan,“ tvrdí Alíová, ktorá svoje fotografie z ciest zverejňuje na Instagrame.

Lyžovačka v Pakistane. Foto: Reuters, CAREN FIROUZ
Pakistan, lyžovačka, lyžiarske stredisko, zima, sneh, Malam Džabba, Svát Lyžovačka v Pakistane.

K rastúcemu počtu domácich turistov v dvestomiliónovom Pakistane prispieva aj fakt, že sa zvýšil počet ľudí, ktorí vlastnia auto a že sa podarilo vyasfaltovať mnoho ciest, čo výrazne skrátilo čas cestovania do odľahlých prázdninových destinácií.

Majitelia hotelov vyhlasujú, že momentálna izolovanosť Pakistanu je pre ich podnikanie požehnaním. Vlani v lete niektorí návštevníci chladnejších severných oblastí krajiny prespávali v autách, pretože lacnejšie penzióny boli plné, uvádzajú turistickí sprievodcovia.

Občasné útoky neustali

Nové penzióny teraz vyrastajú aj pozdĺž ciest vedúcich do hôr na severe Pakistanu, ktoré boli do 70. rokov zastávkou cestovateľov beatnickej generácie na ceste vedúcej z Európy do Indie a Nepálu.

Policajné jednotky v pakistanskom lyžiarskom... Foto: Reuters, CAREN FIROUZ
Pakistan, lyžovačka, lyžiarske stredisko, zima, sneh, Malam Džabba, Svát Policajné jednotky v pakistanskom lyžiarskom stredisku.

Pri najvýznamnejšom meste údolia Svát – Mingore, kde predtým bojovníci Talibanu vešali svojich odporcov na stĺpy elektrického vedenia – jeden z podnikateľov stavia trinásťposchodový hotel so 60 izbami a malou zoo.

Výstavba má vyjsť na 1,5 milióna dolárov (asi 1,4 milióna eur). „V budúcnosti bude Svát prosperovať, bezpečnostná situácia je tu teraz veľmi dobrá,“ hovorí Chán, ktorý sedí vedľa klietky s dvoma opicami.

Islamskí radikáli stratili veľa územia, ale hnutie Taliban a ďalšie, vrátane Islamského štátu, naďalej z času na čas vykonajú veľký bombový atentát. Nedávna séria útokov po celom Pakistane si vyžiadala asi stovku obetí.

Pred teroristickými útokmi v Spojených štátoch z 11. septembra 2001 predstavovali väčšinu turistov v Pakistane cudzinci. V súčasnosti ale západné veľvyslanectvá svojich občanov pred cestami do väčšiny pakistanských oblastí odrádzajú.

Oficiálne čísla chýbajú

Skutočný rozsah domácej turistiky je v Pakistane ťažké posúdiť, pretože vláda v roku 2011 rozpustila Federálne ministerstvo cestovného ruchu a celoštátne dáta nie sú v podstate dostupné.

Dôchodca Akbar Ali sa po rokoch lyžuje. Už ani... Foto: Reuters, CAREN FIROUZ
Pakistan, lyžovačka, lyžiarske stredisko, zima, sneh, Malam Džabba, Svát Dôchodca Akbar Ali sa po rokoch lyžuje. Už ani nedúfal, že si ešte niekedy obuje lyže.

V severopakis­tanskej oblasti Gilgit-Baltistán, ktorá je domovom druhej najvyššej hory sveta K2, počet pakistanských turistov vlani vzrástol na takmer 700 000 z 250 0­00 v roku 2014. Zahraniční turisti predstavovali menej ako dve percentá všetkých návštevníkov, oznámil turistický úrad oblasti.

„Vzhľadom na väčší počet domácich turistov nepociťujeme negatívne dopady toho, že k nám cudzinci necestujú,“ hovorí Siradž Ulmulk, majiteľ hotela v oblasti Čitrál susediacej s údolím Svát.

Bývalý technik Akbar Alí sa do lyžiarskeho strediska Malam Džabba vrátil prvýkrát od roku 2010. Šesťdesi­atsedemročný muž, oblečený do tradičného bieleho odevu šalvár kamíz, hovorí, že už nedúfal, že si ešte niekedy zalyžujete. „Som nesmierne šťastný,“ dodal, keď sa obúval do lyžiarskych topánok a hľadel smerom ku zjazdovke.