Skalnú ihlu pri Starej Ľubovni si budete môcť pozrieť aj z cyklochodníka

SITA | 06.03.2017 14:15
Prírodná pamiatka Skalná ihla, známa aj ako Čertova skala, ktorá sa nachádza v katastri obce Chmeľnica (okres Stará Ľubovňa), láka turistov počas leta aj zimy. Ako uviedla starostka obce Zita Pleštinská, tohtoročná zima ponúkla dostatok snehu, a teda aj výborné podmienky na bežkovanie v jej blízkosti.

#certovaskala #chmelnica #slovakia #beauty #nature #summer #river #holiday #beauty #coldwater

Príspevok, ktorý zdieľa Miloš Dronzek (@_dronzek.milos),

Onedlho by však v tejto lokalite mala vzniknúť aj cyklotrasa, a to v rámci slovensko-poľského projektu Cesta okolo Tatier. Trasa prechádzajúca Chmeľnicou by mala byť súčasťou neprerušenej a bezpečnej regionálnej siete cyklotrás okolo Tatier. Realizácia projektu zameraného na spracovanie projektovej dokumentácie už odštartovala.

„K danej lokalite je dobrý prístup, Skalnú ihlu si tak môžu turisti pozrieť v zime i v lete, je to atrakcia, ktorá napomáha cestovnému ruchu, nachádza sa asi 2,5 kilometra od dediny,“ uviedla Pleštinská.

Prírodná pamiatka Skalná ihla, predstavuje asi 12 metrov vysoké osamelé jurské bradlo, ktoré vzniklo eróziou vápencov. Za chránenú pamiatku bola vyhlásená v roku 1989 a podlieha štvrtému stupňu ochrany. Starostka Chmeľnice sa však obáva, že by časom mohla byť pamiatka poškodená, dôvodom je posun koryta rieky Poprad, ktorý spôsobila erózia jej brehov.

„V minulosti bola jedna časť tejto pamiatky spojená s pevninou, teraz ju voda pomaly začína obmývať,“ vysvetlila Pleštinská. Podľa jej slov ide v prípade Skalnej ihly o prírodný úkaz. „Len málokde možno nájsť takýto kamenný útvar pri vode, väčšinou sa tieto skalné útvary nachádzajú v horách,“ dodala.

V snahe zachrániť túto pamiatku už obec požiadala o pomoc aj odbor starostlivosti o životné prostredia na Okresnom úrade v Prešove. „Ten vydal povolenie na ťažbu štrku. Domnievajú sa , že ak sa odtiaľ vyťaží štrk, Poprad sa vráti do pôvodného koryta,“ informovala starostka.

„Podľa správcu vodného toku, ktorým je Slovenský vodohospodársky podnik, odťažením štrkovej lavice dôjde k čiastočnému usmerneniu koryta toku a zlepšeniu odtokových pomerov, čím dôjde k zníženiu tlaku vody na prírodnú pamiatku Skalná ihla,“ uvádza sa v stanovisku vedúceho odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ Miroslava Benka, ktoré obec publikovala na svojej internetovej stránke.

V prípade ďalšieho pokračovania erózneho procesu ohrozujúceho Skalnú ihlu, bude podľa neho potrebné pristúpiť k iným typom opatrení, ktoré zabezpečia ochranu tejto prírodnej pamiatky.