Náš tip: Objavte ulicu šľachtických palácov – Ventúrsku ulicu

Zora Handzová, Pravda | 10.03.2017 07:00
deti, Múzeum mesta Bratislavy Foto:
Deti aj dospelí sa pri prechádzke dozvedia nové veci a objavujú miesta, kadiaľ chodievali možno bez povšimnutia, alebo sa dostanú aj tam, kde bežní návštevníci prístup nemajú.
Viete, ktoré paláce v Bratislave patria medzi najkrajšie? Kto ich postavil a ako sa v nich kedysi žilo? Mestské múzeum pozýva všetky zvedavé deti a ich rodičov na Ventúrsku ulicu a do detského ateliéru, kde si každý postaví svoj palác.

„Kde bolo, tam bolo, bolo to v Prešporku v roku 1765. Žil v tých rokoch jeden pán, ktorý nám vytvoril farebný plán.“ Takto sa deťom už po desiaty raz prihovoria v Múzeu mesta Bratislavy a vodia ich po zaujímavých miestach.

Téma každého stretnutia je iná, ale vždy sa začína pri mape Michala Marquarta, ktorý zanechal plán nášho hlavného mesta, ako vyzeralo v časoch Márie Terézie. V cykle Stretnutia s pánom Marquartom deti teraz spoznajú Ventúrsku ulicu – ulicu šľachtických palácov. Prechádzka sa začína v sobotu 11. marca o 14.30 hodine od mestského múzea v Starej radnici.

Za vlády Márie Terézie bola Bratislava sídlom kráľovského dvora a jej tvár sa výrazne zmenila. Panovníčku požiadali, aby dala súhlas so zbúraním hradieb, zasypali sa vodné priekopy a vytvorili tak priestor pre nové šľachtické sídla.

Ventúrska ulica je dodnes pýchou Starého Mesta a veľa z jej krásnych palácov vzniklo práve v 18. storočí. Zichyho palác vyrástol na mieste troch stredovekých domov a dnes je miestnym kultúrnym centrom. Viete, kde na Ventúrskej stojí palác Leopolda de Pauliho? Bol jediným palácom vnútri hradieb, ktorý mal okrem nádvoria aj záhradu a na konci záhrady rokokový pavilón.

Za vlády Márie Terézie bola Bratislava sídlom... Foto: Archív Múzea mesta Bratislavy
deti, Múzeum mesta Bratislavy Za vlády Márie Terézie bola Bratislava sídlom kráľovského dvora a jej tvár sa výrazne zmenila.

A presne v tej záhrade v roku 1820 začal svoju hudobnú kariéru deväťročný Franz Liszt, keď koncertoval pred miestnou šľachtou. Palác je dnes súčasťou Univerzitnej knižnice a Lisztova záhrada miestom koncertov.

„Stretnutia s pánom Marquartom zaujímajú nielen deti, ale aj rodičov či starých rodičov. Preto pri prechádzkach dostávajú informácie v dvoch smeroch, pre deti, aj pre rodičov. Takto spoločne objavujú Bratislavu podľa mapy z 18. storočia, čo sa nám z tých čias zachovala a doma si to môžu ešte dorozprávať,“ hovorí Beáta Husová, autorka projektu.

Deti aj dospelí sa pri prechádzke dozvedia nové veci a objavujú miesta, kadiaľ chodievali možno bez povšimnutia, alebo sa dostanú aj tam, kde bežní návštevníci prístup nemajú. Súčasťou každého stretnutia je Detský ateliér v mestskom múzeu ako priestor pre tvorivú aktivitu.

Z každej návštevy za históriou mesta ostávajú hlinené makety budov či sôch, z ktorých vzniká celé historické mesto. Stretnutia s pánom Marquartom zachovajú nielen v spomienkach účastníkov, ale aj v knižnej podobe.

Kam za zábavou

10. marca, piatok

  • Banská Bystrica: Ohňom a mečom, výstava po stopách najvýznamnejších našich a európskych bitiek, Thurzov dom, do 5. 4.
  • Nitra: Nábytok a bývanie, Moderné drevodomy – predajné výstavy, Agrokomplex, do 12. 3.
  • Žilina: Finisáž s prednáškou – uzavretie výstavy Typografia na Slovensku v 20. storočí, Rosenfeldov palác, 17. h/Výstava Kniha ako objekt

11. marca, sobota

  • Bratislava: Prechádzky s pánom Marquartom – stretnutie detí s históriou, paláce na Ventúrskej ulici – prehliadka a modelovanie v ateliéri, Múzeum mesta Bratislavy, Stará radnica, 14.30 h
  • Bratislava: Giganty doby ľadovej, výstava trojrozmerných rekonštrukcií gigantických živočíchov v skutočnej veľkosti, Slovenské národné múzeum, Vajanského nábrežie
  • Čadca: Veľkonočné zvyky na Kysuciach, výstava, Kysucké múzeum
  • Trenčín: Burza starožitností, gazdovské trhy, Expo Center

12. marca, nedeľa

  • Banská Bystrica: Nedeľné tvorivé dielne pre deti – Žabky na cestách, Tihányiovský kaštieľ, 9. h – 12. h a 13. h – 17. h/Diár mojich snov, Thurzov dom, 13. h – 17. h
  • Svidník: Majster slova a štetca – akadémia venované T. H. Ševčenkovi, SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry, 14. h

15. marca, streda

  • Bardejov: Dielnička ľudových remesiel pre deti, práca s textilom, drôtom, maľovanie kraslíc, servítková technika, maľba horúcim voskom, Hornošarišské osvetové stredisko, 13. h – 16. h
  • Levoča: Autorské sprevádzanie výstavou Farebný svet Martina Benku, Slovenské národné múzeum, Spišské múzeum, Nám. Majstra Pavla, 16. h

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ