Druhá aprílová sobota bude patriť štafetovým pretekom Liptov Ride

SITA | 18.03.2017 15:00
Druhá aprílová sobota (8. apríl) bude na Liptove patriť štafetovým pretekom Liptov Ride. Sú jediným podujatím svojho druhu na Slovensku, ktoré spája päticu športov a dve turistické sezóny. Ženy a muži budú súťažiť v behu, cyklistike, skialpinizme, freeride lyžovaní a v splavovaní na divokej vode.

Kapacita 60 tímov sa naplnila v priebehu siedmich dní registrácie, informovala dnes médiá manažérka pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Katarína Šafarínová.

Stále je aktívna registrácia jednotlivcov na podujatie, ktorá sa uzavrie v posledný marcový deň. Jednotlivcov bude v priebehu pretekov sprevádzať pomocník, ktorý zabezpečí prevoz lyží, bicykla, ruksaku a ostatnej výbavy pretekára.

„Preteky sa začínajú hromadným štartom bežcov v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši. Pokračujú cez Ploštín, Demänovskú dolinu až k nástupnej stanici lanovky Lúčky-Vyhliadka v lyžiarskom stredisku Jasná, kde bežci po 14 kilometroch odovzdajú štafetu skialpinistom,“ popisuje preteky jedna z organizátoriek Zuzana Homolová. Podujatie organizuje občianske združenie Liptov Ride.

Skialpinisti vyšliapu päťkilometrovú trasu pod Chopok a štafetu odovzdajú ďalej freeriderom, ktorí zídu jedným zo žľabov do Lukovej doliny – voľným terénom na zjazdovku Turistická až k odovzdaniu štafety na Lúčkach.

Tam už budú čakať cyklisti, ktorí štafetu odvezú z Jasnej cez Iľanovo a Závažnú Porubu späť do mesta a odovzdajú ju kajakárom v areáli vodného slalomu. „Posledná etapa kajak-cross sa začína krátkym šprintom k tichej vode a pokračuje divokou vodou až do cieľa,“ dodáva Homolová.

„Je len málo miest, kde sa dajú v jeden deň zvládnuť zimné aj letné športy. Sneh v tomto období nájdete už len na vyšších kopcoch a u nás v Jasnej jeho nádielka vydrží nielen do Veľkej noci, ale veríme, že aj do konca apríla,“ doplnil riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej.

V sobotu 8. apríla Liptáci avizujú aj divácky atraktívne podujatie. Pripravili sprievodný program pre všetky vekové kategórie vo vodnom areáli aj na Lúčkach v Jasnej. „Návštevníkov iste zaujme hod tulivakmi, hry pre najmenších a žalúdky poteší gastro zóna,“ priblížila ponuku Šafarínová.