Pri Popradskom plese pribudla ďalšia vysokohorská chata

SITA | 04.03.2011 14:38, aktualizované: 
Vysoké Tatry, hory Foto:
Ilustračné foto.
Od začiatku týždňa je vo Vysokých Tatrách v prevádzke nová vysokohorská chata. Iniciátorom obnovy Majláthovej chaty na brehu Popradského plesa je horolezec Pavol Lazar. Nová chata sa nachádza len pár desiatok metrov od Chaty pri Popradskom plese.

Majláthova chata bude mať celoročnú prevádzku. Okrem reštaurácie poskytne návštevníkom aj ubytovanie v štyroch izbách s celkovou kapacitou 14 lôžok. V reštauračnej časti je vytvorených 50 miest, na vonkajšej terase bude ďalších 250 miest na sedenie. Obnovená Majláthova chata stojí na mieste, kde ešte pred niekoľkými rokmi stál bufet.

Obnovená Majláthova chata nesie meno po iniciátorovi výstavby prvej chaty pri Popradskom plese Vojtechovi Majláthovi, predsedovi Liptovskej sekcie Uhorského karpatského spolku. Pôvodná Majláthova chata tu vyrástla v roku 1879. Odvtedy Majláthovu chatu niekoľkokrát nanovo postavili, keďže už aj tú prvú len po roku zničil požiar. Jej nasledovníčky neskôr poškodili lavíny, prípadne požiare. V posledných desaťročiach stála pri Popradskom plese len Chata, resp. Horský hotel pri Popradskom plese. Obnova Majláthovej chaty sa začala v roku 2006. Kolaudácia dokončenej chaty sa uskutočnila v závere minulého roku.

O inom názve chaty jej majiteľ neuvažoval. „Netreba meniť niečo, čo má tradíciu. Aj pri výstavbe som sa držal histórie. Pri projektovej dokumentácii nám poslúžili dobové fotografie chaty, a to tej, ktorá bola po požiari postavená znovu v roku 1899. Obnovili sme vlastne iba jednu jej časť, pôvodná chata bola väčšia. Snažili sme sa zachovať nielen vonkajší historický vzhľad, ale históriou sme sa inšpirovali aj v interiéri,“ uviedol Pavol Lazar. Novými chatármi na Majláthovej chate sa na základe výberového konania stali Katarína a Milan Blaškovci.

Popradské pleso je východiskom túr aj na jeden z najznámejších a najnavštevova­nejších tatranských štítov – Rysy. K Popradskému plesu je najľahší prístup po asfaltovej ceste od zastávky električky Popradské pleso, ale aj po turistickom chodníku zo Štrbského Plesa.