Kam do Chorvátska? Pre tých, čo sa ešte nerozhodli

Boris Latta | 30.06.2010 08:11, aktualizované: 
Chorvátsko, More, Makarská riviéra Foto:
Makarská riviéra.
Na Jadrane sa oplatí navštíviť najkrajšie pláže. Chorvátske pobrežie Jadranu sa vyznačuje prevažne skalnato-štrkovými plážami, nájsť možno aj pieskové pláže.

Rabac
Patrí medzi vyhľadávané turistické mestečká na polostrove Istrija, leží v zátoke Kvarnerského zálivu. Láka malebnými zákutiami a krásnymi skalnato-štrkovými plážami. Nachádzajú sa tu aj štrkové pláže vhodné pre deti.

Baška
Nazývaná je aj korunným drahokamom Jadranu, je na ostrove Krk. Jej okolie je známe nádhernými štrkovými plážami, ktoré lemujú celé pobrežie pod skalnatým pohorím. Je ich tridsať. Prístupné sú pre turistov všetkých vekových kategórií. Na niektoré z nich sa možno dostať len maličkými loďkami po mori. Najväčšia a najlepšia je Vela plaža v centre mestečka. Obklopená je barmi, reštauráciami, pizzeriami, hotelmi a privátnymi apartmánmi. Je dlhá takmer dva kilometre, vhodná pre deti aj neplavcov.

Baška voda. Foto: SPIKE11.flog
Chorvátsko, More, Baška Baška voda.

SPIKE11.flog Ostrov Rab
S množstvom nádherných zákutí a prírodných scenérií patrí medzi najkrajšie ostrovy Jadranu. Zvláštnosťou ostrova sú jeho vodné pramene. Najznámejšia pláž na ostrove je 1,5 km dlhá Rajska plaža. Je piesčitá a rozprestiera sa pozdĺž turistického strediska San Marino. Vhodná je pre rodiny s malými deťmi i neplavcov, keďže sa more zvažuje a na jeho dne je piesok.

Ostrov Rab. Foto: caridos.flog
Chorvátsko, More, Rab Ostrov Rab.

caridos.flog Ostrov Pag
Jeden z najdlhších ostrovov na Jadrane. Známy je výrobou syra „paški sir“, ktorý sa veľmi podobá parmezánu. Ostrov a najmä okolie Novalje sú bohaté na malebné zátoky a zálivy s nádhernými štrkovými plážami. V centre mestečka Pag je mestská štrkovo-piesočnatá pláž so vstupom do mora. Najznámejšie pláže ostrova sú Zrče a Straško. Straško je štrkovo-kamienková pláž so športovým centrom Straško. Od mestečka Novalja je najbližšie, asi 1 km. Športové centrum ponúka 12 tenisových ihrísk, množstvo ihrísk na rôzne športy ako nohejbal, volejbal, basketbal. Vstup do tohto strediska je za poplatok, parkovanie je zadarmo.

Zrče nazývajú aj chorvátskou Ibizou, je asi 1,5 km od Novalje. Je nádherná, rozľahlá, štrková a najznámejšia pláž ostrova. Má tri veľké diskotéky pre mladých. Z Novalje nonstop premáva turistický vláčik. Táto pláž je platená. Dva kilometre od Zrče sa nachádza pláž Katarelac známa liečivým bahnom na reumu a kožné ochorenia.

Ostrov Pag. Foto: Adulík.flog
Chorvátsko, More, Pag Ostrov Pag.

Adulík.flog Šibenická riviéra
Skladá sa prevažne z dvoch typov pláží – zo skalnatých, nachádzajúcich sa v malých zátokách, kde je len niekoľko domov. Ďalej sú tu štrkovo-kamienkové pláže, ktoré sa nachádzajú vo väčších turistických strediskách. Vodice sú rušné vyhľadávané stredisko, domácimi obyvateľmi prezývané aj chorvátske Saint Tropez. Známa Modrá pláž – Plava plaža je výborne vybavená a krásne upravená. Táto pláž je štrkovo-kamienková a je dlhá asi 4 km. Okrem toho je tu aj niekoľko menších štrkovo-kamienkových pláží.

Asi 6 km od starobylého mesta Šibenik sa nachádza hotelové stredisko Solaris, kde je menšia štrková pláž a upravené betónové terasovité plochy na slnenie. V blízkosti sa nachádzajú aj dva najzaujímavejšie národné parky Kornati a Slapovi Krke, ktoré patria medzi najkrajšie v Európe. Primošten je jedným z najvyhľadáva­nejších letovísk na Jadrane, ktoré ponúka harmóniu spojenia krás prírody, histórie a modernej turistiky. Celým polostrovom Raduča sa tiahne skalnato-kamenistá pláž s romantickými zákutiami s drobnými bielymi kamienkami. Na jednej strane sa nachádza krásny štrkový záliv jemne sa zvažujúci do mora, vhodný aj pre malé deti.

Omišská riviéra
Má pekné štrkové, kamenné aj piesočnaté pláže s mnohými romantickými zátokami, pre ktoré patrí medzi najvyhľadávanejšie. Mestečko Omiš, známe už v antike, leží pri ústí rieky Cetine povestnej svojimi kaňonmi, preslávenými z filmu Winnetou. Mestská pláž v Omiši, nad ktorou sa nachádzajú reštaurácie, obchody a krčmičky, je dlhá takmer kilometer, piesočná a zvláštne je na nej, že sa pomaly zvažuje do vody.

Omišská riviéra. Foto: Moje_oblubene.flog
Chorvátsko, More, Omiš Omišská riviéra.

Moje_oblubene­.flog Trogirská riviéra
Patrí k najčlenitejším častiam pobrežia chorvátskeho Jadranu. Spájajú sa tu jednotlivé malé zátoky s plážami, pokryté menšími či väčšími kameňmi. Sú oddelené skalnatými výbežkami s hladkými kamennými plochami, ktoré sa zvažujú k moru a poslúžia na opaľovanie a skákanie do vody. Gornji Okrug, Donji Okrug a Slatina sú rozľahlé pláže, posiate hrubším pieskom a menšími kamienkami.

Starobylé mestečko Trogir ležiace západne od Splitu patrí k najcennejším a najvýznamnejším mestským architektonickým celkom Dalmácie. Asi 7 km od Trogiru sa nachádza hotelové stredisko Medena, kde je štrkovo-kamenistá pláž s upravenými plochami na slnenie. Celou plážou sa tiahne borovicový hájik. Ideálne miesta na kúpanie ponúka aj dedinka Seget, ležiaca západne od Trogiru pri zátoke Sadulin.

Ostrov Čiovo je s Trogirom a pevninou spojený mostmi. Keď sa prejdete do zátok a na mysy ďalej od hlavnej osady Čiovo, dostanete sa do malých skrytých zátok, kde okolo pláží rastú borovice a kde sú skaly zvažujúce sa do mora.

Trogirská riviéra. Foto: LIFE2008.flog
Chorvátsko, More, Trogir Trogirská riviéra.

LIFE2008.flog Ostrov Brač
Mestečko Bol je atraktívnym letoviskom, ktoré vyrástlo v južnej časti ostrova Brač, jedného z najkrajších jadranských ostrovov. Neďaleko Bolu leží jedna z najkrajších pláži Jadranu Zlatni Rat – raj pre surfistov a milovníkov vodných športov. Zlatni Rat je vlastne podlhovastý výbežok, ktorý je pokrytý malými zrnkami piesku. Je stále omývaný čistým morom po celej svoje dĺžke – meria 634 metrov.

Pláž Zlatni Rat na ostrove Brač. Foto: Gopet74.flog
Chorvátsko, More, Brač Pláž Zlatni Rat na ostrove Brač.

Gopet74.flog Ostrov Hvar
Najväčší ostrov v Jadranskom mori má príjemnú stredomorskú klímu. Pobrežie ostrova je veľmi členité, pomerne strmé s malebnými zátokami. Zväčša sa tu nachádzajú pláže skalnaté s upravenými plochami na slnenie, miestami štrkové s pozvoľným vstupom do mora. Najznámejšie mestečká na ostrove sú Jelsa, mesto Hvar a Stari Grad.

Ostrov Hvar v Chorvátsku. Foto: romco73.flog
Chorvátsko, More, Hvar Ostrov Hvar v Chorvátsku.

romco73.flog Makarská riviéra
Po celej jej až 60 km dĺžke sa rozkladajú štrkové pláže. Sú známe vďaka tomu, že sú pokryté hladkými bielymi kamienkami, ktoré sú miestami, kde sa ide do mora, vystriedané štrkopieskom. Jednotlivé pláže, ako napríklad pláž, ktorá sa tiahne od letoviska Brela až po Bašku Vodu, je doslova niekoľkokilometrový pás bielych kamienkov omývaných morom. S dobrou ponukou ďalších plážových atrakcií sú vhodné najmä pre rodiny s deťmi. Sto rokov staré borovicové lesy pozdĺž pláží vytvárajú príjemný chládok. Okrem veľkých a rozľahlých pláži Makarská, Tučepi, Podgora, Živogošče, Drvenik tu možno nájsť aj malé osamelé zátoky.

Makarská riviéra. Foto: Dladislav.flog
Chorvátsko, More, Makarská riviéra Makarská riviéra.

Dladislav.flog