Jaskyňa Krubera-Voroňja - podzemný Everest či štvrtý pól Zeme

ČTK | 25.08.2012 07:00
Jaskyňa Krubera-Voroňja Foto:
Jaskyňa Krubera-Voroňja si drží primát ako najhlbšia jaskyňa sveta. Tento "podzemný Everest" sa nachádza v Abcházsku v západokaukazských horách.
Podzemný Mount Everest či štvrtý pól Zeme. Také prívlasky dostala najhlbšia jaskyňa na svete Krubera-Voroňja, ktorá leží v Abcházsku. Pred piatimi rokmi, 26. augusta 2007, v nej prenikol do hĺbky 2 191 metrov medzinárodný tím speleológov, čím vytvoril nový rekord. Speleológovia už vtedy oznámili, že stále nedosiahli dna jaskyne.

Pred dvoma týždňami, v piatok 10. augusta, sa Ukrajinec Gennadij Samochin, ktorý sa pred piatimi rokmi dostal ako jediný do vtedy rekordnej hĺbky, prenikol o šesť metrov hlbšie. Najhlbšie miesto na Zemi, kam vkročila ľudská noha, sa tak teraz nachádza 2 197 metrov pod úrovňou Zeme.

Jaskyňa, v ktorej sa zatiaľ ako v jedinej podarilo dostať do hĺbky vyše dvoch kilometrov, sa nachádza vo vápencovom masíve Arabika v Abcházsku v horách západného Kaukazu. Názov Krubera pochádza od gruzínskych speleológov a je poctou významnému ruskému geológovi Alexandrovi Kruberovi. Názov Voroňja (voľne preložené Vrania jaskyňa) začali neskôr používať ich ukrajinskí kolegovia, ktorých počas prvého vstupu do jaskyne „privítal“ kŕdeľ vrán.

Jaskyňu, ktorej vchod sa nachádza vo výške 2 250 metrov nad morom, prvýkrát preskúmali v roku 1960 gruzínski jaskyniari, ktorí sa dostali do hĺbky 95 metrov. Hranicu hĺbky jedného kilometra pokorila v roku 2000 ukrajinská výprava. O rok neskôr Rusi a Ukrajinci zostúpili do hĺbky 1 710 metrov pod povrchom. Táto pôvodne rekordná cesta sa však neskôr ukázala ako slepá a tak začali s prieskumom inej chodby. Tá doviedla ďalšie medzinárodné expedície postupne až na súčasný rekord.

Rok 2007 sa začal posunutím rekordu na 2 170 metrov, ktorý sa uskutočnil ponorom zo sifónu (miesto, kde je strop chodby zatopený vodou) Dva Kapitana v hĺbke 2 145 metrov. Tejto expedície sa zúčastnili aj dvaja českí speleológovia Oldřich Štos a Zdeněk Dvořák. V auguste potom dosiahol Ukrajinec Gennadij Samochin novú hĺbku 2 191 metrov a nedávno svoj rekord ešte vylepšil.

Odborníci pripomínajú, že postupy v najnižšom bode jaskyne sú doménou speleo-potápačských špecialistov, ktorí sa pohybujú dva kilometre pod zemou a od vchodu do jaskyne ich dokonca delí približne desať kilometrov. Jaskyniari tak rovnako ako horolezci využívajú pri svojich expedíciách „výškové“ tábory. Posledný rekordný zostup Samochina tak bol napríklad síce „len“ šesť metrov do hĺbky, dobrodruh však musel prekonať vzdialenosť 46 metrov. Celková dĺžka jaskynného systému Krubera-Voroňja je teraz vyše 15 kilometrov.

Prehľad piatich najhlbších jaskýň na svete

Poradie Názov Štát Hĺbka (m)
1. jaskyňa Krubera-Voroňja Gruzínsko (Abcházsko) 2 197
2. Sarma Gruzínsko (Abcházsko) 1 760
3. Snehová jaskyňa Gruzínsko (Abcházsko) 1 753
4. jaskyňa Lamprechstofen Rakúsko 1 632
5. jaskyňa Mirolda Francúzsko 1 626