Buenos Aires, mesto tanga a psychoanalýzy

09.09.2012 09:00
Buenos Aires, argentínska metropola známa predovšetkým ako stredisko tanga, má ďalší odbor, v ktorom sa hlási o primát: pokojne by mohla byť označovaná ako svetové hlavné mesto psychoanalýzy, napísala agentúra AFP.

Na každých 120 obyvateľov tejto rušnej metropoly pripadá jeden psychológ pripravený pomôcť ľuďom zápasiť s ťažkými časmi, alebo jednoducho len nastaviť počúvajúce ucho každodenným trablom.

„My porteňos (obyvatelia Buenos Aires) radšej hovoríme, ako počúvame,“ povedal o troch miliónoch miestnych obyvateľov psychológ Marcelo Peluffo. „Čo je dôvod, prečo človek, ktorého prácou je počúvať, oslavuje také úspechy.“

Andres Rascovsky, predseda argentínskeho zväzu psychoanalytikov (APA), ktorý s 1200 členmi patrí medzi najväčšie na svete, pripisuje slabosť pre psychologické služby rovnakej nostalgii, akú miestni vyjadrujú na tanečnom parkete.

„Psychoanalýza je neoddeliteľnou súčasťou Buenos Aires, pretože toto mesto vás núti trpieť,“ povedal 61-ročný odborník o svojej praxi, ktorú prevádzkuje neďaleko štvrte s názvom Villa Freud; meno dostala vďaka vysokej koncentrácii psychoanalytik.

Popularita psychologickej terapie tiež odráža to, čo má veľký úspech v televízii a miestnych divadlách; desať z nich aktuálne hrá hry zaoberajúce sa práve touto témou. „Verejnosť sa mohla stotožniť so seriálom ‚Na terapiu‘, ktorý sa práve skončil,“ dodal Rascovsky, ktorý si steny svojej ordinácie vyzdobil jeleními parožím. Tie sú považované za symbol múdrosti a napojenia na duchovný svet.

V divadlách je vypredané pri takých hrách, ako je napríklad Ťuk, ťuk pojednávajúcej o šiestich ľuďoch trpiacich obsedantno kompulzívnou poruchou, alebo pri komédii Freudovo posledné sedenie. Hitom je tiež muzikál Skoro normálny, ktorý popisuje úmrtie dieťaťa a jeho vplyv na rodinu.

„Týmto produkciám sa darí veľmi dobre, pretože ľudia sa stotožňujú s niečím, čo nie je k videniu každý deň, ale čo je latentne prítomné v každom z nás,“ povedala dvadsaťdvaročná Florencia Oterová, ktorá hrá v hre Skoro normálne. A terapia môže byť tiež užitočným nástrojom pre herca samotného. „Hovoria nám: ‚Čím viac viete sami o sebe, tým lepším hercom budete‘,“ dodal jej kolega Mariano Chiesa.

Žiarlivosť, túžba a nevera sú kľúčovými témami knižného bestselleru Encuentros (Stretnutie) psychológa Gabriela Rolóna, ktorý je na špici predaja kníhkupectva v Buenos Aires. Rolón už spopularizoval psychoanalýzu v ďalších bestselleroch, ako sú Los Padecientes (Trpiaci) a Historias de divánom (Príbehy z pohovky).

V celej Argentíne sa o klientov derie viac ako 50 000 psychológov, čo je priemerne jeden na každých 690 obyvateľov. Tí, ktorí sa chcú tejto kariére venovať, si môžu len v Buenos Aires vybrať z 200 škôl.

Na dôkaz, ako všeobecne rozšírenou záležitosťou sa psychologické sedenia v krajine stali, rozpráva Rascovsky príbeh o dvojici Mexičanov, ktorí prišli do Buenos Aires na psychologickú konferenciu a utrpeli šok, keď sa ich vodič taxíka opýtal, kto bol zvolený za predsedu APA.

A je naozaj ťažké nájsť niekoho, kto aspoň raz nevyhľadal služby terapeuta. Aj tí s nižšími zárobkami si totiž môžu nechať sedenie čiastočne preplatiť na základe zdravotného poistenia.