Po stopách mamutov a tapírov

Pravda, Štefan Rimaj | 16.09.2012 06:00
Hajnáčky Foto: ,
Hrad Hajnáčka poskytuje široký výhľad do najbližšieho okolia.
Turisti, ktorí majú radi prírodu aj históriu, by si mali naplánovať výlet do Hajnáčky v okrese Rimavská Sobota. Gemerská obec s 1 260 obyvateľmi im ponúka bohaté možnosti na výlety.

Dominantou Hajnáčky je hrad Hajnáčka. Veľa sa už z neho nezachovalo, s výnimkou jednej miestnosti len kamene a zrúcaniny. Stál na brale vysokom päťsto metrov a odolal pred Tatármi, v 15. storočí skončil v rukách Turkov a po požiari v roku 1703 schátral. Miestni sú však hrdí aj na to, čo z neho zostalo.

Z obce k hradu vedie turistický chodník, na okraji zrúcanín však nie je ochranné zábradlie, nad priepasťou netreba riskovať. Kto si trúfne vyliezť až na najvyššie časti zrúcaniny, rozhodne neoľutuje. Prekvapí ho výhľad do širokého okolia Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina.

Okolie Hajnáčky lemujú viaceré turistické chodníky a trasy. Hoci z neďalekého Sovieho hradu tiež ostali len zrúcaniny, aj odtiaľ vidno okolie ako na dlani. Pohanský hrad zas nesie stopy po Keltoch. Náročnejší turisti sa dostanú na Starú Baštu smerom na hrad Šomoška, do Šiatorskej Bukovinky aj do Fiľakova k zrúcaninám stredovekého hradu.

Hajnáčania sú však zvlášť hrdí na tzv. Kostnú Dolinu, kde sa našli kosti a fosílie pravekých zvierat ako mamutov či tapírov. A pri troche šťastia môžete na pravekú kostičku z predhistorického zvieraťa naraziť v Kostnej Doline aj dnes. Po dažďoch vyplavuje zem dodnes dôkazy, že tu voľakedy behala prastará zver. Skamenená časť mamutieho kla skrášľuje aj kanceláriu starostu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ