Saint-Jean-Cap-Ferrat - vysnívaná adresa ruských miliardárov

ČTK | 19.09.2012 09:39
Saint-Jean-Cap-Ferrat Foto:
Saint-Jean-Cap-Ferrat
Polostrov SAint-Jean-Cap-Ferrat, 282 hektárov s vilami pod borovými hájmi na Azúrovom pobreží, sa stal jedným z najdrahších miest na svete, kam dnes smeruje miliardárska smotánka z východných krajín.

„Toto leto tu bolo menej osláv?“ konštatuje René Vestri, už tridsať rokov starosta tejto svetovo známej obce, ktorá má len 2 200 obyvateľov. Starosta sa niekoľkokrát zúčastnil okázalých a excentrických večierkov, ako bol ten, na ktorom čečenský podnikateľ za zvukov bubnov zostupoval z neba visiaci na žeriave.

Ale pozor, nie je to Saint-Tropez, okázalý svätostánok slávností. V Saint-Jean-Cap-Ferrat, útočisku najbohatších podnikateľov, sa pestuje diskrétnosť za neprekonateľnými mrežami. Rusi, Ukrajinci alebo Kazaši, ktorí sa sem prisťahovali, sa zo Saint-Jean-Cap-Ferrat len málokedy vydávajú do obce okolo prístavu. „Sú uzavretí a vždy ich obklopujú telesní strážcovia,“ hovorí starosta. Žijú tu teda vedľa seba dva svety, ktoré sa vzájomne nestretávajú. Tento výbežok zeme neďaleko letiska v Nice, kde môžu pristávať súkromné lietadlá, je prístavom nepreniknuteľnej zelene a obrovských pozemkov.

„Kúpiť niečo v Saint-Jean-Cap-Ferrat, to je ako uložiť si peniaze do sejfu, je to istota,“ uvádza CYrrille Jalon z oddelenia pre nehnuteľnosti pri dražobnej siene Stoheby ´s. Vo vilách, ktoré niekedy prestavujú bez toho, aby boli obývané, nepretržito pracujú tisícky ľudí. Dom bez výhľadu na more tu stojí štyri milióny eur, pekná vilka obrátená čelom k Stredozemnému moru sa dá kúpiť za 20 až 30 miliónov eur, výnimočná nehnuteľnosť môže ľahko stáť až dvojnásobok. A presvedčiť majiteľa nehnuteľnosti, aby predal, dokážu agenti s nehnuteľnosťami len s využitím všetkých prostriedkov.

„Dopyt je tu stabilný, i keď kupci dnes dlhšie váhajú,“ potvrdzuje Barbara Cochranová, poradkyňa v odbore nehnuteľností pre medzinárodnú firmu Engel & Völkers. „Problém je v tom, že sú tu vily bez výhľadu na more,“ podotýka táto Novozélanďanka, ktorú sprevádza ruský tlmočník. Poukazuje pritom na dva inzeráty na predaj viliek za 22 miliónov eur rozdielnej kvality. „Mám nového zákazníka, ktorý hľadá vilu do 182 miliónov eur,“ zveruje sa bez toho, aby uviedla, aká nehnuteľnosť by tejto cene zodpovedala.

Vilu Leopolda, ktorá je najhonosnejšia, predala v roku 2008 vdova po bankárovi Edmondovi Safrovi za rekordnú cenu 370 miliónov eur ruskému oligarchovi Michailovi Prochorovovi. Ten však nakoniec od kúpy odstúpil a prerobil pritom 39 miliónov eur na zálohe.

Pri takýchto cenách je konkurencia medzi agentúrami s nehnuteľnosťami veľmi ostrá. Neváhajú sa vzájomne sledovať. Miliardár sa nedá získať na kúpu len tak ľahko. Je potrebné po ňom pátrať prostredníctvom vlastných sietí, loviť ich na luxusných jachtách, zúčastniť sa za týmto účelom večierkov, ktoré usporadúvajú monacké banky a na prezentácii šperkov. Je potrebné tiež cestovať, do Londýna, do Moskvy, do New Yorku či do Hongkongu a nepremeškať žiadnu významnú dražbu.

„Francúzi nehnuteľnosti predávajú, nie sú už schopní platiť dane z nehnuteľností. Stále sú tiež pod tlakom Rusov,“ uvádza starosta Saint-Jean-Cap-Ferrat Vestri. Najväčší strach má z toho, aby sa jeho obec nestala mestom duchov, bez základnej školy a bez obchodov.

Našťastie dane, ktoré obec získava z predaja, značne prispievajú aj po desiatich rokoch ku každoročnému rozpočtovému prebytku vo výške viac ako 20 miliónov eur. Obec tak mohla zakúpiť 150 bytov, v ktorých nájomníci platia znížený nájom – chce tak zabrániť odchodu obyvateľov z mestečka.