Do Bojníc prídu rytieri s mečom Excalibur

Milan Kráľ | 22.09.2012 09:51
Bojnický zámok patrí rytierom. Ich spôsob života spája celú Európu, od legendárneho meča Excalibur z Británie až po historickú postavu Jána Huňadyho zo Sedmohradska. Od štvrtka do nedele sa na romantickom zámku konajú tradičné Rytierske dni.

Návštevníkov hradu budú rytieri sprevádzať počas celej prehliadky národnej kultúrnej pamiatky. Viac ako dve desiatky účinkujúcich im postupne priblíži príbeh, v ktorom hrá hlavnú úlohu udatný vojvodca Ján Huňady a jeho čarovný meč. Je to príbeh o prelínaní histórie a legiend s kvapkou mystifikácie.

„Matej Korvín v tejto kombinácii vyrastá pod dohľadom svojho otca Jána Huňadyho z pážaťa cez panoša až po rytiera, mystifikácia sa týka meča Excalibur a rytiera Artuša. Návštevníci sa prvýkrát dozvedia, ako vlastne došlo k tomu, že ho nikto nemohol vytiahnuť z kameňa. Takej skúške sa podrobí aj Matej Korvín. Má to totiž aj skutočné historické pozadie. Dnes historici prišli na to, že meč vyťahovali z kameňa spôsobom, ktorý súvisí s technológiou výroby mečov v tej dobe,“ vraví Ján Papco, riaditeľ Múzea Bojnice

V legende zohráva meč v kameni veľkú úlohu. Historici, ktorí sa zaoberali výrobou mečov v tom období, zistili, že meč sa za horúca dával do kamennej formy, aby sa vytvaroval, a z nej ho potom vyťahovali. Tento postup sa legendami preniesol do obrazu meča hlboko zabodnutého do skaly.

V programe na zámku vystupujú profesionálni herci aj ochotníci pod vedením režisérky Petry Štorcelovej. ,,V programe vystupuje 25¤účinkujúcich spolu s lektormi. Určený je predovšetkým pre deti a Bojnickým zámkom ich bude sprevádzať stredoveký komediant. Po ceste sa stretnú s množstvom zázračných bytostí, ako je Jazerná pani, čarodejník Merlin alebo zlá víla Morgana.

Veľmi ma potešilo, že účinkujúci sú naozaj výborní, pre návštevníka to bude zaujímavé," dodala Petra Štorcelová. Do deja vstúpia aj diváci. Budú súťažiť, vyťahovať meč z kameňa a tí, ktorým sa to podarí, budú aj pasovaní na rytiera.

Nie je potvrdené, že by Ján Huňady bol niekedy na Bojnickom zámku, ale je isté, že jeho syn, uhorský kráľ Matej Korvín, sem chodieval často a rád. V peknom počasí usporadúval hostiny a porady pred zámkom, pod košatými lipami. Zachovalo sa niekoľko jeho listín datovaných v Bojniciach so záverečnými formulkami: pod našimi milými lipami bojnickými. Jedna z týchto líp sa zachovala do dnešných dní. Stojí pred vchodom do zámku a je známa ako Lipa kráľa Mateja.