Colourfest. Festival hudby a chutí z celého sveta

Colourfest je malý festival, ktorý je však bohatý na rôzne nástroje, zvuky, vône a chute. Jeho posolstvom je tolerancia a rešpektovanie rôznych národov a odlišností. V kultúrnom dome v Šali sa koná už jeho deviaty ročník.

19.11.2011 00:00
Colourfest, Miloslav Kollár Foto:
Miloslav Kollár, hudobník, zberateľ a cestovateľ.
debata

Ide o dvojdňový festival štýlov etno a world music, pričom už tradične je vyskladaný tak, že v piatok sa viac počúva a v sobotu viac tancuje. Sobotňajší program odštartuje hudobné divadlo zo Sankt Peterburgu z Ruska – skupina Hvarna. Základom ich tvorby sú starodávne piesne z oblasti Kryvie v Bielorusku a zo severnej oblasti Ruskej federácie. V ich prípade možno spoznať prastaré hudobné nástroje, ktoré sa v tejto kultúre označujú za posvätné – Kryvianske gajdy či ruské obradové husle. V ich piesniach, či skôr pestrých divadelných predstaveniach sa skrývajú dávne rituály narodenia, života a smrti.

„Postupne sa bude pridávať viac rytmov a tanečných tónov. Bude pokračovať slovenská kapela Hrdza, český klezmer band Trombenik a na záver vystúpi Mango Molas, ktoré dúfam roztancujú publikum v afro-latinských rytmoch“ uviedol organizátor Dezider Mészáros.

Keďže ide o komorné podujatie, ľudia sa môžu bližšie spoznať s hudobníkmi, ktorí sa hneď nevytratia do zákulisia, ako je to v prípade veľkých festivalov. Návštevníci sa tak môžu počas celého festivalu zoznámiť aj s ich netradičnými hudobnými nástrojmi. Okrem Hvarny ich používa aj Hrdza, v piatok predviedli rôzne zaujímavé zvuky kapely Capre zo Šaly (názov je vraj zámerne nespisovný) či CaProject. Ich členovia siahajú po rôznych nástrojoch, ktoré si nosia zo zahraničných ciest.

„Sú to rôzne bubny a perkusie cez známejšie didžeridú až po saz, čo je tradičný turecký strunový nástroj, alebo rôzne bambusové píšťalky. To je zas veľmi starý nástroj, ktorý sprevádza ľudstvo už niekoľko tisícročí,“ naznačil Miloslav Kollár, hudobník, zberateľ a cestovateľ.

Tichšiu a pokojnejšiu atmosféru objavíte vo festivalovej čajovni. Tu sa oplatí podľa organizátorov vyskúšať čaj pod názvom ,,dračia studňa" – luxusný zelený čaj, ktorý má povzbudzujúce účinky a pomáha proti vysokému krvnému tlaku.

Počas oboch večerov sa na festivale premietajú filmy – Cigán a Púštny kvet. A kto by mal popri tom všetkom aj chuť dať si niečo pod zub, môže sa zastaviť v predsieni pred estrádnou sálou – tu by mali byť pripravené stánky s netradičnými jedlami z oblasti Blízkeho východu. V ponuke bude aj hummous (číta sa humus), čo je arabsko-židovská nátierka z cesnaku, cícera a sezamu.

debata chyba