V Mexiku postavili rekordný most

Priepasť pod mostom Baluarte je taká hlboká, že by sa do nej zmestila aj Eiffelova veža. Na severe Mexika postavili najvyšší zavesený most na svete. Most vo výške 402,5 metra stál 130 miliónov eur a hneď sa ocitol v Guinnessovej knihe rekordov.

26.01.2012 09:09
Mexiko, most Baluarte Foto:
Pohľad na najvyšší most na svete - mexický Baluarte.
debata (1)

Most ešte nie je celkom hotový, ale to rozhodujúce sa už podarilo: oceľové laná sú na oboch koncoch spojené, oznámila latinskoamerická tlačová agentúra Prensa Latina. Tým sa most preklenujúci priepasť vo výške 402,5 metra oficiálne stal najvyšším na svete.

Most dlhý 1 142 metrov bude súčasťou diaľnice, ktorá spája pobrežné mesto Mazatlán pri Tichom oceáne s mexickým štátom Durango. Trasa nahradí extrémne kľukatú a nebezpečnú horskú cestu známu pod názvom Diablov chrbát, ktorá bola doteraz jediným spojením cez pohorie Sierre Madre Occidental.

Starú cestu postavili ešte v 40. rokoch minulého storočia v takom náročnom teréne, že stavebný materiál museli na miesto dopraviť mulice. Na novej diaľnici Mazatlán-Durango bude 63 tunelov a 32 mostov, pričom osem z nich bude vo výške nad 300 metrov. Keď bude diaľnica hotová, mala by skrátiť cestovanie medzi Durangom a Mazatlánom z ôsmich hodín na dve a pol hodiny. Očakáva sa, že keď most neskôr tento rok sprístupnia, denne by po ňom malo prejsť 2 000 áut.

Most, ktorý stavali vyše tri roky, považuje mexický prezident Felipe Calderon za jeden z najpôsobivejších infraštruktúrnych projektov krajiny. Mal by posilniť turistický ruch a obchod v krajine. Prezident preto na záver sám priložil ruku k dielu a pomáhal pri betónovaní.

,,Ľudí v severnom Mexiku projekt spojí tak silno, ako ešte nikdy predtým," tešil sa Calderon pri oslavách. Otvorenie mostu totiž bolo súčasťou osláv 200. výročia získania nezávislosti Mexika od Španielska. Kritici však tvrdia, že vláda tak len vytvorila pohodlnú cestu na pašovanie drog.

1 debata chyba