Fašiangy zahrajú farbami masiek aj Inkov

Zmrznutý február sa v meste Nitra pokúsia rozohriať hudobníci, tanečníci a ďalší umelci. Kultúrny program ponúkne dúšok čohosi tradičného - fašiangový sprievod, ale aj niečo cudzokrajné - napríklad obrazy ekvádorského umelca s posolstvom od Inkov.

11.02.2012 07:00
Jarmok, Nitra Foto:
Ilustračné foto
debata

Výstava Andské korene sa začala v nitrianskej synagóge tento týždeň a potrvá do 18. apríla. Prináša diela Wiliama Caceresa Garciu, ktoré zaujmú najmä svojou farebnosťou.

Ako napríklad obrazy ľudí kráčajúcich námestiami v daždi, kde sa všetko leskne a vo vode sa odrážajú okolité svetlá. Sú to obrázky krajiny z opačného kúta zemegule, a predsa sa v jednom z nich skrýva aj kúsok Slovenska – presnejšie Nitrianskeho hradu. Tento obraz namaľovaný len pred niekoľkými dňami napovie, že umelec v súčasnosti žije a tvorí v Nitre.

Vo väčšine jeho diel sa objavujú rôzne predmety späté s dávnymi obyvateľmi Ánd, napríklad záhadná hlinená nádoba. ,,Je to urna. Je súčasne symbolom matky Zeme, ktorá bola pre starých Inkov božstvom," naznačila učiteľka španielčiny a prekladateľka Eva Kumová. Počas vernisáže sa obliekla do ekvádorského kroja a spievala piesne v starých jazykoch z prostredia Ekvádora a Peru.

Vernisáž k výstave Andské korene je len prvým z februárových hudobných a vizuálnych zážitkov. Na návštevníkov a obyvateľov Nitry čakajú predovšetkým fašiangy. V nedeľu 12. februára bude centrum voľného času Domino patriť deťom, rodičom a maskám. V programe, ktorý sa začne o 15.30, sú pripravené hry, rôzne súťaže pre deti od troch do dvanástich rokov. Každý, kto príde v maske, má vstup zadarmo. Návštevníci bez masiek zaplatia vstupné 70 centov.

O týždeň neskôr, v utorok 21. januára, si na svoje prídu labužníci. Na Svätoplukovom námestí sa rozprúdi tradičná domáca zabíjačka a fašiangový jarmok. Nedočkavci v maskách sa môžu pridať k Veľkému fašiangovému sprievodu o 16. hodine na začiatku pešej zóny. Spoločnosť im budú robiť bubeníci, chodúliari, akrobati, folkloristi a mažoretky.

Folklórne súbory Jaročan, Tradícia, Bádičanka, Senior a Lidovec potešia milovníkov ľudovej hudby, do tanca zahrajú tiež skupiny Brilax či Campana Batucada.

Počas celého februára nebudú chýbať ani obľúbené hudobné podujatia v synagóge, kde je skvelá akustika. Prichystaný je napríklad koncertný program Na živo(t) v podaní Mariána Geišberga, Martina a Patrika Pačesa. Predstavia sa vo štvrtok 14. februára. V stredu sa vo vysokých stenách bude rozliehať klasika – Haydn, Ulman, Dvořák, Paganini v interpretácii izraelského filharmonického kvarteta Quatro Plus. A to už pomaly na okná synagógy klope Nitrianska hudobná jar…

debata chyba