Pár tipov na cestovanie v Afganistane: Fúzy a správne zvonenie

Fúzy, maskovanie, zvonenie velebiace džihád. Afgancom nechýba predstavivosť, keď ide o ochranu pred nebezpečenstvom násilností zo strany Talibanu pri cestovaní po vlastnej krajín, konštatuje agentúra AFP.

24.02.2012 14:16
plačúca smutná moslimka, burka, korán, islam Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najväčším nebezpečenstvom, okrem výbuchu míny, je totiž kontrolné stanovisko povstalcov. Každý, kto má pri sebe doláre, dokumenty v angličtine či cudzie telefónne čísla v mobile, môže byť vykázaný z auta, vypočúvaný, zbitý a nakoniec aj zavraždený.

Z tohto dôvodu vyvinuli Afganci najrôznejšie stratégie maskovania, niekedy sú veľmi priehľadné, niekedy mätúce. Jeden tridsaťročný cestovateľ Abdalvalí, ktorý odmieta uviesť svoje skutočné meno, má celú súpravu na cestu do nebezpečného juhoafganského Kandaháru.

Na kolenách má pripravený turban, oči má obtiahnuté čiernou linkou. Už niekoľko dní sa neholil. Jeho telefón pri zazvonení najskôr vydá zvuk podobný streľbe, potom zaznie správa: „Budeme pokračovať v džiháde proti nepriateľovi. Ten, kto zomrie vo svätej vojne, sa dostane do raja!“

„Naozaj nie som človek, ktorý by podporoval Taliban,“ hovorí Abdalvalí. „Ale ľudia tvrdia, že sú to psychológovia a sú schopní prečítať z tváre, či podporujete džihád, alebo nie. Čím viac sa im podobáte, tým lepšie pre vašu bezpečnosť. Dúfam, že sa mi nič nestane,“ vyhlasuje nervózne.

Ak je možné považovať pravé fúzy za vcelku prirodzenú vec, použitie linkyy na oči môže byť prekvapivé. Tento druh líčenia používajú tradične paštúnskí muži na juhu krajiny, v hlavnej povstaleckej oblasti, aby ztemnili svoj pohľad.

Telefónne zvonenie v štýle Talibanu je teraz v Kábule v móde. „Môj obchod prekvitá,“ konštatuje Abdalláh, majiteľ hudobného obchodu pri autobusovej stanici. Melódie, ktoré vyzývajú k samovražedným útokom sa predávajú najlepšie.

Za desiatku zvonení sa platí jeden dolár, hovorí Abdalláh, čo nie je jeho pravé meno. Predá ich denne asi päťdesiat. „Je to skvelé. Vďaka Talibanu!“ smeje sa.

Pre Habiba Rahman, ktorý pravidelne cestuje z Kábulu do provincie Nimrúz, sú takéto opatrenia absolútne nevyhnutné. Kúpil si kvôli tomu aj nový telefón, aby si mohol nahrávať tóny.

"Zastavia vás, ale keď uvidia, že sa na nich podobáte a že máte piesne Talibanu, usmejú sa na vás. Niekedy to môže človeku zachrániť život. Sme obyčajní ľudia a je to jediný spôsob, ktorý sme vymysleli ako obranu proti nebezpečenstvám, ktoré nám hrozia , "vysvetľuje.

Habíb Rahmán prehráva zvonenie na mobile, v ktorom je počuť vysoký hlas: „Vy Američania a vaše bábky neprežijete naše štvanie. Sme okolo vás. Zabijeme vás. Naše rakety a granáty na vás budú padať ako dážď!“

Vojská Severoatlantickej aliancie v Afganistane, ktoré tvoria z dvoch tretín Američania, sa stiahnu z krajiny v roku 2014. Medzinárodné velenie odhaduje, že počet ozbrojených útokov sa v roku 2011 znížil. OSN, ktorá započítava rôzne druhy násilností (vrátane útokov na jednotlivcov, míny, a ďalšie), tvrdí opak.

Bezpečnosť na cestách zostáva hlavným problémom, ktorý ešte dlho zostane nevyriešený. Polícia, ktorá obchodníka s hudbou Ahmada Mírvajsa skôr nútila, aby prestal s predajom ód na Taliban, to uznáva.

„Už sa to nedeje. Vedia, že ľudia potrebujú niečo na svoju ochranu,“ konštatuje obchodník. Najmenej dovtedy, než Taliban do tajov cestujúcich prenikne.

debata chyba