Turkménsko, púštna krajina s hokejovými chúťkami

Ľadový hokej možno len ťažko považovať za vhodný šport pre krajinu, kde väčšinu roka panuje teplé či horúce počasie.

13.04.2012 00:00
Gurbanguli Berdymuhamedov, Turkménsko Foto:
Prezident Gurbanguli Berdymuhamedov vyhral hneď prvé preteky. Športový talent a umenie "víťaziť" zrejme "zdedil" po staronovom prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi.
debata (1)

V púštnom Turkménsku bolo už vlani na jeseň otvorené veľkolepé centrum zimných športov, ktoré zahŕňa štadión pre ľadový hokej a krasokorčuľovanie pre 10 000 divákov, tréningové plochy aj prvú hokejovú akadémiu s internátom s kapacitou 350 miest.

Autoritársky turkménsky prezident Gurbanguli Berdymuhamedov ale nariadil podnikom a ministerstvám, aby vytvorili hokejovú ligu. Podľa denníka Neutral Turkmenistan sa ako prvý do diela pustili policajti a budujú si vlastný tím.

Hokejový štadión je súčasťou prvej fázy výstavby areálu, v ktorom má byť uvedených do prevádzky viac ako 30 športovísk, vrátane plaveckého bazénu, cyklistickej dráhy, badmintonových a tenisových kurtov a kolkárne.

Turkménski športovci sa takmer výhradne venujú jazdeckým športom a zápaseniu. Na zimnej olympiáde sa Turkménsko, kde sa sneh vyskytuje len zriedka, ešte nikdy nezúčastnilo. Na nasledujúcich hrách v juhoruskom Soči v roku 2014 by sa však Turkméni mali zúčastniť.

Berdymuhamedov, ktorý sa drží pri moci potlačovaním opozície a prísnou kontrolou médií i justície, je známy svojou posadnutosťou športom, rád jazdí na koni a zúčastňuje sa na rôznych bojových zápoleniach.

V poslednom období presadzuje neúnavne svoju myšlienku urobiť zo stredoázijskej krajiny športovú veľmoc. Sám sa snaží ísť osobne príkladom. Cez víkend sa obliekol športovo a vyrazil do športového komplexu, kde pred zrakmi tisícov ľudí korčuľoval. Potom sa zúčastnil na prvom hokejovom turnaji, jednej z mnohých akcií organizovaných v rámci Týždňa zdravia a šťastia, ktorý sám vymyslel. Ten istý deň sa nečakane zúčastnil na automobilovom závode, vôbec prvom v tejto krajine, a zvíťazil.

Gurbanguli Berdymuhamedov za volantom Bugatti. Foto: SITA, STR
Gurbanguli Berdymuhamedov, Turkménsko Gurbanguli Berdymuhamedov za volantom Bugatti.

Všetky tieto akcie sú zrejmou snahou režimu ukázať Berdymuhamedova, ktorý vo februári vyhral voľby s podporou 97 percent hlasov, ako muža činu. Vytváranie idolu z turkménskeho predáka nesie znaky kultu osobnosti, ktorý začal budovať už jeho excentrický predchodca Saparmurat Nijazov. Ten zomrel nečakane koncom roka 2006.

1 debata chyba