Ľudia prvýkrát vystúpili na najvyšší vysielač na svete

Ľudia v Tokiu mali prvýkrát šancu pokochať sa pohľadom na mesto z vyhliadkovej plošiny najvyššieho voľne stojaceho vysielača na svete, ktorý meria 634 metrov. Stavba podľa agentúry AP dokáže odolať zemetraseniam, ktorá Japonsko trápi pomerne často.

18.04.2012 00:00
Tokyo Skytree Foto:
Druhá najvyššia budova na svete je prístupná aj pre verejnosť.
debata

Vysielač nazvaný Tokyo Skytree je druhou najvyššou stavbou na svete, tvrdí jeho majiteľ. Prvenstvo patrí 828 metrov vysokej budove Burdž Chalífa v Dubaji.

Návštevníkov na vyhliadkovú plošinu vo výške 350 metrov vyvezie výťah počas 50 sekúnd, ďalšiu pol minútu trvá jazda na druhú plošinu vo výške 450 metrov. Na nej sa tiež nachádza reštaurácia a dve kaviarne. V prípade nebezpečenstva na evakuáciu slúži únikové schodisko s 2523 stupňami.

Konštrukcia vysielača v tvare ihly je vyriešená tak, že má ostať pevne stáť aj pri zemetrasení o sile siedmich stupňov Richterovej škály, tvrdí hovorca spoločnosti, ktorej veža patrí. Dodal, že veža neutrpela väčšie škody ani vlani v marci, kedy oblasť na severovýchod od Japonska zasiahlo zemetrasenie o sile deviatich stupňov. V tom čase bola veža ešte rozostavaná.

Vysielač Skytree má prispieť k ďalšiemu rozvoju televízneho a rozhlasového vysielania v oblasti Tokia. Jeho majitelia tiež dúfajú, že sa stane novou turistickou zaujímavosťou japonského hlavného mesta.

debata chyba