Golden Gate priťahuje filmárov i samovrahov

Už 75 rokov je jedným zo symbolov Ameriky červenooranžový oceľový kolos klenúci sa nad morským prielivom. Sanfranciský most Golden Gate (Zlatá brána), ktorý bol otvorený 27. mája 1937, býva označovaný za jeden z najkrajších mostov na svete a stále patrí, hoci už bol čo do rozmerov niekoľkokrát prekonaný, k najväčším stavbám svojho druhu na svete.

25.05.2012 10:12
Golden Gate, San Francisco Foto:
Slávny most Golden Gate v kalifornskom San Franciscu.
debata

Stavbu viac ako 2700 metrov dlhého kolosu si v 30. rokoch minulého storočia vynútila skutočnosť, že San Francisco, oddelené morským zálivom, stálo trochu v ústraní mohutného rozmachu Kalifornie. Rozhodnutie o premostení úžiny padlo už v roku 1930, stavba financovaná z dlhopisov sa začala v januári 1933.

Vedením stavby bol poverený Joseph Baermann Strauss, jeho poradcom bol architekt Irving Morrow. Strauss, ktorý sa už vo svojej diplomovej práci zaoberal zámerom premostiť Beringovu úžinu a projekt mosta cez sanfranciský záliv pripravoval 15 rokov, sa po úspešnom zavŕšení diela stal americkou legendou.

Pretože išlo o výnimočné miesto, mala byť aj stavba výnimočná. To sa bezpochyby podarilo. Most Golden Gate ešte dlho po svojom uvedení do prevádzky kraľoval medzi visutými mostmi s najväčším rozpätím pylónov nesúcich nosné laná. Pylóny majú aj na dnešné pomery úžasnú výšku 227,4 metra a rozpätie medzi nimi je 1280 metrov. Vo výške 67 metrov nad vodou je mostovka, ktorá visí na oceľových lanách.

Stavitelia museli prekonávať búrky, hmly a rýchlo sa striedajúci príliv a odliv. Do rozostavaného mosta navyše narazila nákladná loď. Most bol aj napriek tomu dostavaný v rekordne krátkom čase 53 mesiacov. Zhltol viac ako milión ton ocele a stál vo svojej dobe ohromnú sumu 17 miliónov dolárov.

Tisíckrát nafilmovaný oceľový obor, ktorý je kulisou mnohých hollywoodskych filmov, prežil bez problémov dve silné zemetrasenia, pri ktorých sa jeho mostovka len ľahko rozhýbala. Po celých 75 rokov zamestnáva desiatky natieračov likvidujúcich novými nátermi koróziu. Pre údržbára museli vytlačiť sprievodcu, aby v dutej konštrukcii pylónov nezablúdili.

Most, ktorý spája San Francisco so severnou Kaliforniou, je nielen významnou dopravnou tepnou, po ktorej denne v šiestich prúdoch za najmenej päťdolárové mýto (platí sa iba v smere do San Franciska) prechádza viac ako 100 000 automo­bilov, ale aj turistickou atrakciou ponúkajúcou okrem úchvatnej prírodnej scenérie aj pohľad na mesto či bývalú väznicu Alcatraz.

Bohužiaľ nepriťahuje iba návštevníkov s fotoaparátmi, ale aj samovrahov z celého sveta. Okrem toho bol po teroristických útokoch na Spojené štáty vytipovaný ako jeden z možných cieľov pre teroristov.

Most, ktorý umožnil skrátenie cesty na sever o desiatky kilometrov, stále patrí k najväčším a najkrajším stavbám svojho druhu. Počas posledných desaťročí bol však už niekoľkokrát prekonaný; teraz je najdlhším visutým mostom japonský Akaši Kaikjó. Aj naprieč sanfranciskou zátokou sa už klenú ďalšie mosty, napríklad takmer sedemkilometrový Bay Bridge otvorený pol roka po Golden Gate.

debata chyba