Notre-Dame rozozvučali nové zvony. Vypočujte si ich

Tisíce ľudí sa zhromaždili pred katedrálou Notre-Dame v Paríži, kde sa prvýkrát rozohralo jej deväť nových zvonov. Tie sa pripojili k jedinému najstaršiemu zvonu Emmanuel, ktorý na mieste zostal.

24.03.2013 08:00
Francúsko, Notre-Dame Foto:
Jeden z nových zvonov, ktorý osadili vo vežiach stredovekého chrámu.
debata

Zvony, z ktorých najväčší váži šesť a pol tony a má priemer dva metre, boli objednané pri príležitosti 850. výročie postavenia katedrály.

Nové zvony nahradili neusporiadaný zvuk štyroch predchádzajúcich zvonov z 19. storočia. Zvonica jednej z najnavštevo­vanejších pamätihodností Francúzska bola neúplná od Veľkej francúzskej revolúcie z konca 18. storočia.

Chrámové zvony nesú mená svätých alebo významných postáv katolíckej cirkvi. Najväčšou je šesťtonová Mária, ktorá zároveň ako jediná nebola odliata v zlievarni Cornille Havard v Normandii, ale v holandskom Astene, a potom do Francúzska prevezená. V katedrále bola umiestnená v južnej veži vedľa najstaršieho zvonu katedrály, 330-ročného Emmanuela. Ďalší nováčikovia sa na súzvuku desiatich tónov podieľajú zo severnej veže.

Podľa jedného z prizerajúcich zvedavcov to bol strhujúci zážitok. „Bol to nádherný zvuk, na ktorý nezabudneme, pretože (zvony) tam zostanú po celé stáročia,“ povedal podľa agentúry AP Jean-Claude Blanchard.

Oslavy výročia katedrály Notre-Dame sa viažu k predpokladanému položeniu základného kameňa stavby v roku 1163. Pokračovať majú až do 24. novembra. Pri príležitosti osláv už zaznel zrekonštruovaný organ v chráme a opravami prešlo aj osvetlenie katedrály.

debata chyba