ABBA má v Štokholme múzeum, s kapelou si môžete aj zaspievať

Legendárna švédska popová skupina ABBA má už v Štokholme svoje oficiálne múzeum. Jeho brány sa otvorili od 7. mája. Fanúšikovia, ktorí podľa tvorcov v ňom majú nadobudnúť pocit „piateho“ člena kapely, si tu so svojim idolmi môžu vďaka trojrozmernej technike zatancovať a zaspievať. Na tých najväčších šťastlivcov čaká dokonca telefonát od niektorého zo štyroch členov skupiny.

16.05.2013 07:00
ABBA, múzeum, Štokholm Foto: ,
Björn, jeden z členov legendárnej švédskej kapely, prišiel na otvorenie múzeua.
debata

ABBA, ktorá je stále veľmi populárna, však hudobný návrat nechystá. Múzeum kladie dôraz na spojenie medzi návštevníkmi, skupinou a vystavovanými predmetmi. Návštevníci si preto môžu zaspievať a zatancovať po boku svojich idolov vytvorených počítačom ako 3D hologramy.

V priestoroch budovy je tiež červený telefón, ktorého číslo poznajú len Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid, členovia kapely. Tí prisľúbili, že na neho z času na čas zavolajú a pohovoria si s návštevníkmi.

Návštevníci múzea si so svojimi idolmi môžu...
Björn, jeden z členov legendárnej švédskej...
+7Anni-Frid, jedna z členov legendárnej švédskej...

Medzi exponátmi na výstavnej plochy 5-tisíc metrov štvorcových je okrem iného množstvo kostýmov, ktoré známa štvorica v čase svojej najväčšej slávy v 70. rokoch nosila. Slávnostného galavečera pri príležitosti otvorenia múzea sa zúčastnili traja členovia – Benny, Björn a Anni-Frid. Agnetha neprišla, pretože v Londýne propagovala svoje sólové album.

ABBA sa prvýkrát preslávila v roku 1974, keď s piesňou Waterloo vyhrala súťaž Eurovízia. Aj keď sa skupina začiatkom roku 1983 rozpadla, jej hity ako Dancing Queen či Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) sú populárne dodnes. Celkovo ABBA predala okolo 370 miliónov hudobných nosičov. Organizátori výstavy preto dúfajú, že múzeum priláka státisíce návštevníkov. Vstupné je 195 švédskych korún (zhruba 23 eur).

debata chyba