Na Bojnickom zámku sa boja aj strašidlá

Príjemné zimomriavky aj bez Alfreda Hitchcocka ponúka v týchto dňoch Bojnický zámok. Až do nedele 19. mája je príbytkom strašidelných postáv zo všetkých kútov sveta.

18.05.2013 00:00
Bojnice, Bojnický zámok Foto: ,
Bojnický zámok.
debata

Medzinárodný festival duchov a strašidiel ponúka výber toho najlepšieho, čo na tomto prekrásnom zámku za posledných dvadsať rokov strašilo. Jubilejný 20. ročník festivalu nesie podtitul Strašidelný bál na zámku alebo ako sa nebáť konca sveta. Prečo sa organizátori rozhodli pre tento názov?

„Aj preto, že dnes je každý vystrašený zo všetkého možného, ešte aj z konca sveta. Zistili sme, že aj naše strašidlá sa začali báť, ako to s nimi dopadne, keď nastane koniec sveta. Preto sa všetky zišli na Bojnickom zámku, ale tentoraz sú trochu vystrašené. Tento rok prišli tie najzaujímavejšie strašidlá zo všetkých doterajších ročníkov festivalu,“ vraví Ján Papco, riaditeľ bojnického múzea.

Po zámku sa prechádza Bátorička, Čierna aj Biela pani, gróf Dracula, krutý Džingischán, rodina Addamsovcov a množstvo ďalších duchov a strašidiel. V zámockých priestoroch straší vyše sto rôznych historických aj vymyslených postáv. Podľa scenára je to vlastne divadlo, návštevník prechádza jednotlivými sálami a nádvoriami a na každom z nich sa odohráva časť príbehu o tom, ako sa nebáť konca sveta. Návštevník sa dozvie, ako sa strašidlám darilo v Bojniciach v minulosti, ako sa tu cítia teraz, vťahujú ho do svojho sveta, do iracionálna, až nakoniec všetko vyvrcholí v Huňadyho sále na strašidelnom bále, kde postavy nakoniec zistia, že koniec sveta treba poriadne osláviť, veselo a s nádejou na niečo zaujímavejšie a krajšie a že takých koncov sveta tu už bolo veľmi veľa.

„Načo sa trápiť nad vecami, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Vedci hovoria, že niekedy o päť miliárd rokov zhasne slnko a zanikne naša planéta aj celá slnečná sústava a my zostaneme z toho vystrašení, akoby to malo byť zajtra,“ pokračuje Ján Papco.

Zaujímavosťou tohtoročného festivalu sú karnevalové masky z mesta Muggia na severe Talianska. Tu sa každoročne odohráva karneval, ktorý sa dá porovnávať s tým v Benátkach. Obyvatelia Muggie svoje kostýmy vyrábajú v priebehu celého roka, je to ich rodinný poklad, ktorý si odovzdávajú z generácie na generáciu. Doma majú špeciálne skrine, kam si kostýmy odkladajú. Teraz sú niektoré z nich vystavené v jednotlivých sálach Bojnického zámku.

Festival duchov a strašidiel sa stal jedným z najnavštevo­vanejších podujatí, ktoré v Bojniciach organizujú. Za 20 rokov ho navštívilo okolo pol milióna ľudí. Prečo majú ľudia tak radi strašidlá na zámku? Asi preto, že ponúkajú zimomriavky, ale ich strašenie vyznieva celkom inak, ako strašenie každodennej reality okolo nás.

„Každý straší, strašia politici, bankári, ekonómovia, lekári, meteorológovia, futurológovia… Ľudia chcú mať z toho strašenia niekedy aj zábavu a uvoľnenie. A to im poskytujeme počas festivalu. Naše strašenie je síce napínavé, ale je láskavé, príjemné, ľudia od nás odchádzajú uvoľnení, vysmiati, dobre naladení, nemusia aspoň chvíľu rozmýšľať nad tvrdou realitou,“ dodal riaditeľ Múzea Bojnice.

debata chyba