Tip na výlet: Roztomilé sysle z hradu nevyháňajú

Sysle uprednostňujú pravidelne kosené veľké plochy, ktorých však ubúda. A tak si pre svoj život hľadajú náhradné biotopy. Udomácnili sa na košickom aj bratislavskom letisku i na nádvorí Spišského hradu.

13.06.2013 17:00
Muránska planina Foto:
Muránska planina, obľúbené miesto sysľov.
debata

„Tak ako iné zvieratá aj sysle si dokážu zvyknúť aj na nejaký pravidelný rušivý faktor, ktorý ich neohrozuje Tým je aj lietanie lietadiel na letiskách či návštevníci hradu, kde pochopili, že im od nich nehrozí nebezpečenstvo,“ hovorí garant seriálu Pravdy Juraj Žiak.

Na Spišskom hrade sú syslie kolónie z dolného nádvoria atrakciou. Aktívne sú najmä, keď svieti slnko, vtedy pobehujú a zháňajú si potravu. „Sysle pri hrade sú spestrením, hlavne deťom sa páčia, keď vyliezajú z nôr,“ hovorí Dáša Uharčeková-Pavúková zo Spišského múzea.

Popri Spišskom hrade, kde sú počas letných víkendov pravidelné kultúrne podujatia a od júla každú sobotu i nočné prehliadky, odporúčame návštevu travertínového mesta Dreveník so skalnými stenami, vežami a jaskyňami, najväčšieho na Slovensku a zapísaného v zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO, či travertínovej kopy Sivá brada s bublajúcim minerálnym prameňom (spišský gejzír). Sivú bradu – Spišský hrad – Dreveník spája náučný chodník.

Za sysľami môžete zájsť aj na Muránsku planinu, kde sysle síce v minulom storočí vyhynuli, no ochranári ich sem preniesli z košického letiska. Environmentalista Ervin Hapl spomína, že za sysľou korisťou totiž prilietavali na letisko dravce, i orol kráľovský, ktorý vyše dvojmetrovým rozpätím krídiel mohol ohroziť letovú prevádzku. Letisko požiadalo o redukciu týchto malých hlodavcov a ochranári ich preniesli.

Ervin Hapl odporúča na pozorovanie syslích kolónii lokalitu Biele vody, pri vyvieračke pod hradom (pri ceste z Muráňa na Prednú horu). Sysľom vyhovuje tradičné obhospodarovanie pôdy, a tak na lúke nad Muráňom pribudli aj tri pasúce sa somáre obecné. "Čo nestihnú spásť, dokosíme. Sysle v tomto daždivom počasí chodíme prikrmovať, aby sťažené podmienky prežili.

Teraz tu máme aj dobrovoľníčku z Poľska," dodáva Hapl. Hovorí, že podzemné syslie nory sú obydlím aj pre žaby či čmeliaky. Nora plní aj vodohospodársku úlohu. Najmä pri prívalových dažďoch sa stáva, že množstvo vody z presušeného pozemku hneď odtečie, no vďaka syslím podzemným chodbách vsiakne do podložia.

debata chyba