Turistika je aj spoznávanie krajiny

Možnosti pre aktívny oddych sú v lete nepreberné. Medzi najznámejšie turistické oblasti patria Vysoké a Nízke Tatry, Veľká a Malá Fatra, Slovenský raj či Karpaty. Stačí si otvoriť mapu a nájdete na nej množstvo turistických chodníčkov a trás od najnáročnejších po najľahšie. Za pozretie stoja aj unikátne jaskyne, ktorými je Slovensko známe vo svete.

19.06.2013 07:00
Malá Fatra Foto: ,
Pohľad na pohorie Malá Fatra z jej najväčšieho vrchu Veľkého Kriváňa.
debata (3)

Ale aj v nížinách je na čo pozerať. Malý Dunaj je jedným z najznámejších cieľov turistov v oblasti Žitného ostrova. Okrem možnosti rybárčenia je obľúbený pre svoj mierny prúd, vďaka ktorému ho možno jednoducho splavovať.

V srdci Žitného ostrova severovýchodne od Dunajskej Stredy leží na ploche 306 hektárov národná prírodná rezervácia Klátovské rameno so zachovanou vodnou vegetáciou a typickými lužnými lesmi. Dunaj je na úseku asi 36 kilometrov súčasťou národného parku Dunajské luhy, jedinečnosť územiu dodávajú povodne, ktoré pravidelne zaplavujú nivy. Navštíviť možno aj napríklad Číčovské mŕtve rameno so vzácnymi rastlinami a živočíchmi. Na území Žitného ostrova je aj množstvo prírodných jazierok.

Odpradávna má Podunajská nížina výbornú klímu pre poľnohospodárstvo. Spracovanie obilia si vyžadovalo vznik mlynov, pre ktoré boli ideálne podmienky práve na Malom Dunaji. Pôvodne išlo o lodné mlyny, po ich zákaze sa začali budovať stacionárne pobrežné mlyny. Dnes sú zachované vodné mlyny turistickou atrakciou, vodnému mlynárstvu sa venuje aj samostatná expozícia v Žitnoostrov­skom múzeu.

Celkovo bolo v 18. storočí na území Žitného ostrova vyše 100 takýchto mlynov. Známe vodné mlyny sú v Dunajskom Klátove na Klátovskom ramene, ale aj v Tomášove, Jelke a Jahodnej. Kolový Vodný mlyn v Dunajskom Klátove je vyhlásený za národnú technickú pamiatku. V Kolárove sa zachoval jediný vodný mlyn.

Mimoriadnu obľúbenosť majú v posledných rokoch cyklotúry. Cyklistických trás na Slovensku pribúda, hoci ich množstvo a kvalita sa s krajinami na západ od nás porovnať nedajú. Dnes existuje množstvo webových stránok, kde nájdete mapy s týmito trasami. Nájdete tu trasy pre rodiny, náročných cyklistov, kratšie a dlhé trasy a podobne. Bicykel je nielen skvelým dopravným prostriedkom, ale aj možnosťou, ako spoznať krajinu. Nedajte sa teda odradiť a nasadnite do sedla.

Keď ste pri tom sedle, vedeli ste, že výlety si môžete spraviť aj na koňoch? Na Slovensku je množstvo rančov, fariem a stajní, kde si možno kone požičať a vyraziť za krásami krajiny v staromódnom štý­le.

Na Slovensku nájdete množstvo historických pamiatok od najstarších čias, ale aj moderných zaujímavostí, ktoré stoja za pozretie. Turistické atrakcie sú chronicky známe – Bratislava, Banská Štiavnica, Levoča, Nitra, Spišský hrad, Bojnický zámok, Vlkolínec či drevené kostoly na východnom Slovensku. Už ste sa však vybrali len tak, od dediny k dedine? Najmä v odľahlejších oblastiach nájdete v každej dedine zaujímavosť, na ktorú vás žiadna turistická príručka neupozorní. Navštívili ste už napríklad najmenšiu dedinu na Slovensku, Príkru, kde žije len 8 obyvateľov?

Slovensko je vo svete známe ako kúpeľná veľmoc, na jeho území vyviera viac ako 1 500 minerálnych prameňov. Termálna voda na unavené končatiny pôsobí blahodarnejšie ako voda na bežných kúpaliskách. Možno nájsť aj pramene, ktoré budú pôsobiť priaznivo na vnútorné orgány, pokožku či psychiku.

Možností sú desiatky, stačí si vybrať ten najvhodnejší termálny prameň pre vás. Známym je napríklad prameň v Dunajskej Strede. Tam priamo v areáli kúpaliska Thermalpark vyviera zo zeme vysoko mineralizovaná voda s teplotou 57 °C. Thermalpark ju potom využíva vo svojich 10 bazénoch. Termálne kúpalisko je obľúbené pre priaznivé účinky vody na pohybové ústrojenstvo.

„Pre našich návštevníkov ponúkame desať bazénov s vysoko mineralizovanou termálnou vodou, ktorá pôsobí blahodarne na pohybové ústrojenstvo. Dospelí si po celom dni oddýchnu v našich termálnych bazénoch, pre najmenších sú pripravené špeciálne detské bazény alebo tobogan. Thermalpark Dunajská Streda je zaujímavou a cenovo dostupnou možnosťou, ako relaxovať po aktívnom dni pre celú rodinu,“ vyjadril sa riaditeľ termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede Gabriel Somogyi.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba