Driemajúca sova so srdiečkom v tvári

Tvár plamienky driemavej akoby prekryl biely závoj pripomínajúci srdce. Nezameniteľná sova patrí k najkrajším a najobľúbenejším. Atraktívny vzhľad ju dostal do rozprávkových a dobrodružných príbehov, naposledy do Legendy o sovích strážcoch.

22.06.2013 15:00
Plamienka driemavá Foto:
Plamienka driemavá
debata (1)

S plamienkiným jemným výzorom sa vôbec nezhoduje jej nevábny chrapľavý hlasový prejav. „V období toku sa pár dorozumieva ťahavým, chvejivým zvukom, ktorý možno nazvať vreskotom. Podľa typického hlasu vieme výskyt plamienky spoľahlivo rozoznať,“ hovorí Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá sa zaoberá ochranou dravých vtákov a sov vo voľnej prírode.

Plamienky žijú na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Odborný garant seriálu Pravdy Juraj Žiak dodáva, že na Slovensku máme dve farebné variácie plamienky – s bielou alebo hrdzavou brušnou časťou tela, pofŕkanou tmavými škvrnkami. Perie farbou pripomína plameň, odtiaľ je i názov plamienka. „Druhový názov – driemavá zase veľmi dobre vystihuje výraz plamienky počas jej odpočinku cez deň, keďže prikrčená sova s privretými a žmurkajúcimi očami môže budiť dojem, že podriemkava,“ približuje Deutschová.

Samička zvyčajne v apríli znesie 4 až 7 aj viac vajíčok, ale nie všetky mláďatá prežijú. Podľa literatúry plamienka vajíčka zahrieva už po znesení prvého. „Interval medzi znášaním vajíčok môže byť dva aj tri dni a mláďatá sa nevyvíjajú rovnako. Ak nemajú dostatok potravy, tak silnejší súrodenci od nej vytláčajú najmladšie mláďa, a to uhynie,“ hovorí zoológ Juraj Žiak. Na druhej strane, ak je „dobrý myšací rok“, môžu plamienky zahniezdiť aj dva razy do roka.

V jedálničku plamienok prevažujú hlodavce, občas aj drobné vtáky či obojživelníky. Sú spoľahlivými nočnými lovcami myší a hrabošov. Pri love sa orientujú najmä sluchom a zrakom, prispôsobeným na tmavé prostredie. Majú však malé zorné pole, čo kompenzuje schopnosť otáčať hlavou aj o 270 stupňov. Lietajú nízko pri zemi a vďaka hustému mäkkému páperiu aj veľmi potichu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba