Tip na výlet: Plamienky zo zoo sa vracajú do prírody

Plamienka driemavá žije blízko človeka, ale zazrieť ju vo voľnej prírode je skôr vzácnosťou. Žije väčšinou pri farmách, obýva povaly starých stodôl, bývalých maštalí či veží kostolov.

23.06.2013 07:00
Plamienka driemavá Foto:
Plamienka driemavá
debata (1)

Z lokalít plamienky miznú aj preto, že sa im pri opravách starých budov zakryjú otvory k domovom a stratia možnosti na hniezdenie. Tiež hynú po zrážkach s autami a neprospieva im ani používanie chemických prostriedkov proti hlodavcom v poľnohospodár­stve, lebo takto prichádzajú o zdroje potravy. Ak skonzumujú otráveného hraboša, môže im to spôsobiť neplodnosť i smrť.

Plamienky decimuje aj prirodzený nepriateľ zo živočíšnej ríše – kuny. „Populácia kuny skalnej za posledných 30 rokov rapídne vzrástla. Je to veľmi silný predátor plamienky driemavej prítomný v družstvách. V minulosti tento problém nebol, lebo kuny sa intenzívne lovili pre kožu, teraz o to nie je záujem,“ hovorí zoológ Národného parku Veľká Fatra Juraj Žiak.

Ak neodoláte túžbe vidieť plamienku naživo, tak sa objavuje napríklad vo vystúpeniach sokoliarskych skupín. Alebo si sovy so srdečnou tvárou môžete pozrieť v bojnickej zoologickej záhrade. Priame prenosy z hniezdenia nájdete aj na internete. (http://owlsmatter.com/blog/barn-owl/)

A keďže krásne sovičky z voľnej prírody v poslednom čase ubúdajú, snažia sa im pomôcť pracovníci zoologickej záhrady. Od roku 2004 púšťajú do prírody mladé sovy, ktoré sa narodili v zoo. Zatiaľ to bolo 82 plamienok, tohtoročné mláďatá sa na slobodu ešte len pripravujú. Podľa Petra Luptáka z bojnickej zoo je to zložitý proces, ktorý si vyžaduje dôslednú prípravu. „Od výberu vhodného miesta pre zacvičenie plamienok, výrobu vhodných búdok, úpravy podkroví, zabezpečenie potravy na prvé týždne (kŕmne myši) a nakoniec sledovanie úspešnosti projektu,“ opisujú úskalia návratu plamienok do prírody pracovníci zoologickej záhrady, ktorá sa nachádza v susedstve Bojnického zámku.

Aj ochranári odporúčajú pre úspešnosť zahniezdenia plamienok špeciálne upravené búdky, ktoré sa umiestňujú na povaly budov, kde je známy výskyt plamienky driemavej. „Hniezdne príležitosti plamienky môžeme podporiť inštaláciou vhodných búdok, ktoré musia byť umiestnené na bezpečnom mieste, aby sa zabránilo vniknutiu predátorov,“ hovorí Lucia Deutschová (viac aj na www.dravce.sk).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba