Rys ostrovid na človeka neútočí

Kedysi ho lovili pre krásnu a hustú kožušinu. Teraz sa už našťastie svojím škvrnitým kožuchom zohrieva len on sám. Rys ostrovid je celoročne chránený, aj keď nelegálnemu lovu sa zabrániť nepodarilo.

01.07.2013 07:00
Rys ostrovid Foto:
Rys je najväčšou mačkovitou šelmou na Slovensku.
debata (2)

Rys je najväčšou mačkovitou šelmou. Tvarom pripomína mačku, ale telo samca môže byť dlhé aj 1 meter. Typické sú tmavé asi 4 cm dlhé štetinky na ušiach a bokombrady pozdĺž tváre. Oboje mu pomáha lepšie zachytávať zvuky. „Má vynikajúci zrak aj sluch, ktorými sa orientuje, čuch má pomerne slabo vyvinutý,“ hovorí zoológ Národného parku Veľká Fatra Juraj Žiak.

Tmavé škvrny na srsti môžu mať rôzne tvary a veľkosť, podľa toho rozlišujeme tri druhy škvrnitosti – s výraznými bodkami alebo akýmisi „obláčikmi“ (rozety) a sú aj jedince bez škvrnitosti, s ryšavo-sivým kožuchom. „Zisťujeme, čo to podmieňuje, pretože karpatský rys bol pôvodne opísaný ako výrazne bodkovaný, teraz sa nám skôr darí zaznamenávať rozetové jedince,“ hovorí zoológ a výskumník Jakub Kubala. Škvrnitosť každého jedinca je jedinečná a ako priblížil Kubala, ani vekom sa nemení. Niečo ako ľudské odtlačky, podľa škvŕn ochranári dokážu identifikovať jedincov zo záznamov z fotopascí pri monitoringu týchto šeliem.

Zadné nohy má pevnejšie a vyššie, predné predstavujú asi 80 percent z dĺžky zadných nôh. Takáto stavba tela mu umožňuje robiť veľké skoky. „Rys loví zo zálohy, čiže neštve zver ako napríklad vlci, ale sa ukryje a čaká na miestach, cez ktoré zver pravidelne prechádza. Ukrytý čaká na korisť, po ktorej skočí niekoľkometrovými skokmi. V prípade, že zviera prvým skokom nedostihne, robí ešte krátke výpady na vzdialenosť 10 – 30 metrov, ale potom ho už neprenasleduje,“ opisuje Žiak.

Loví za súmraku, a len toľko, čo potrebuje na nasýtenie. Korisťou môžu byť hlodavce, vtáky, a najmä jelenia a srnčia zver, predovšetkým však choré jedince, čím plní v prírode aj sanitárnu úlohu. Rys je plaché zviera, na človeka neútočí a za normálnych okolností nestrháva ani hospodárske zvieratá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba