Kovbojská romantika na rodeu v Muráni

Pohľad na svet je najkrajší, ak prechádza pomedzi uši koňa, vraví staré arabské príslovie. Jedným z miest na Slovensku, kde by ste si mohli overiť jeho pravdivosť, je Muránska planina. Tam chovajú kone už od roku 1950. Najskôr sa po lúkach a lesoch premávali huculské kone, tie však časom začali krížiť s inými plemenami.

09.08.2013 15:00
ródeo, Muráň Foto:
V Muráni sa bude v sobotu a nedeľu konať už 21. ročník Muránskeho rodea.
debata (10)

Dnes oblasti vládne norik muránsky, ktorý je vďaka veľkosti a sile využívaný najmä pri ťažbe dreva, ale aj pri prácach v nedostupných terénoch.

Vychutnať si krásu tátošov a umenie ich jazdcov si bude môcť každý, kto príde do Muráňa tento víkend. V tejto obci v Revúckom okrese sa bude v sobotu a v nedeľu konať už 21. ročník Muránskeho rodea, najväčšieho a najstaršieho v Európe. Stretávajú sa na ňom milovníci divokého západu a jazdenia na koňoch, ktorí majú navyše v sebe súťažné gény.

Práve chovatelia koní sa v Muráni v roku 1992 rozhodli po prvý raz zorganizovať rodeo. Ani netušili, aká tradícia sa z podujatia vyvinie. Starosta obce Roman Goldschmidt hovorí, že prvé tri ročníky boli v lokalite Veľká Lúka, potom rodeo posunuli bližšie k obci. „Rodeo bude v časti Peprovice, ktorá je od Muráňa vzdialená asi dva kilometre. V peknom prírodnom prostredí sa bude dať bez problémov parkovať na dvoch priľahlých lúkach. Problém s kapacitou nehrozí, aj vlani si rodeo prišlo pozrieť niekoľko tisíc ľudí a podobne by to malo byť aj tento rok,“ vysvetlil starosta. Práve obec je hlavným organizátorom 21. ročníka, spoluorganizátormi sú agentúra Gesker a Ranč HP Šumiac – Červená Skala.

Program sa začína v sobotu o siedmej večer. Diváci sa môžu tešiť na koncerty Róberta Šimka a Davida Kollera a na diskotéku trvajúcu do skorých ranných hodín. Koncerty skupín Drišľak, Čechomor, country zábava a vystúpenie Juraja Vančíka spestria nedeľný program, tomu už v3ak bude vládnuť rodeo. Začne sa v nedeľu o 13. hodine a naplánované je do 19. hodiny. Vladimír Pandela z Ranča HP Šumiac – Červená Skala hovorí, že diváci na kolbišti uvidia približne tridsať jazdcov, medzi ktorými bude aj veľa žien. „Súťažiť budú v rýchlostných a technických disciplínach,“ poznamenal Pandela. Chýbať nebude chytanie dobytka do lasa, preteky jazdcov okolo barelov či medzi tyčami a ďalšie disciplíny.

Na rodeo sa priamo na mieste budú dať kúpiť jedno-, aj dvojdňové vstupenky. Dospelý zaplatí za dva dni 12 eur, deti 5. Za lístok na jeden deň zaplatí dospelý 9 eur, dieťa tri eurá. Deti nižšie ako jeden meter neplatia. O zábavu budú mať postarané všetci. Okrem samotného rodea bude v jeho okolí množstvo stánkov s občerstvením, predajcovia suvenírov i kovbojského oblečenia. Chýbať nebudú kolotoče, skákacie hrady a ďalšie atrakcie.

Ak by sa niekomu žiadalo z rodea si na dve tri hodinky odskočiť, pobyt v Muráni si môže spestriť výstupom na Muránsky hrad, ktorý je dominantou Muránskej planiny. Jeho ruiny sa rozprestierajú na brale Cigánka nad obcou Muráň. Svojou rozlohou 3,3 hektára patrí k najväčším na Slovensku a nadmorskou výškou 938 metrov k najvyššie položeným hradom v strednej Európe. Dostať k nemu sa dá tromi turistickými trasami, odporúčanou je po náučnom chodníku z obce Muráň.

Tipy na ďalšie výlety v okolí

Vitálny svet Predná Hora

Vitálny svet je komplex relaxačných priestorov, ktoré vlhkosťou, chladom, vôňou, svetlom a zvukom pôsobia blahodarne na ľudský organizmus. Návštevníkom tu ponúkajú parné kúpele, horúce a suché kúpele, vírivý kúpeľ, ľad a chlad pôsobiace liečivo na celé telo. Zariadenie je otvorené celoročne od 9. do 21. hodiny.

Prvé slovenské gymnázium

V Revúcej sa oplatí navštíviť múzeum sídliace v budove Prvého slovenského gymnázia. Ide o vzácny objekt, v ktorom sa u nás prvýkrát maturovalo v slovenskom jazyku a ktorý si nedávno pripomenul 151. výročie svojho vzniku. Muzeálna expozícia oboznamuje s históriou Revúcej, so založením a činnosťou Prvého slovenského gymnázia a sú v nej aj exponáty pripomínajúce jeho slávnu minulosť. Časť expozície je venovaná revúckemu rodákovi armádnemu generálovi Rudolfovi Viestovi. V parku slovenských národovcov sú busty Branislava Zocha a Samuela Ormisa.

Ozubnicová železnica

V Tisovci je turistickou atrakciou regiónov Gemer-Malohont a Pohronie. Svetový unikát z nej robí stúpanie až 52 promile. Turisti po nej môžu prejsť vláčikom na trati z Tisovca do Pohronskej Polhory a vidieť pritom ďalšie zaujímavosti a artefakty. Vláčik prechádza Čertovou dolinou po Čertovom moste popri Čertovej jaskyni, ide aj osemstometrovým tunelom, po moste Pod dielom a míňa viacero desať- až pätnásťmetrových zárezov do skál. Trať bola vybudovaná koncom 19. storočia cez náročný horský terén s prevýšením 314 metrov. Bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Muráň #kovboji