Ktoré miesta si obľúbili autori mafiánskych románov Karika a Hargaš?

Asi každý Slovák má vo svojej domovine aspoň jedno srdcové miesto - či už ide o pohorie, mesto alebo napríklad priehradu. Kam sa radi vracajú autori románov s mafiánskou tematikou, Jozef Karika a Jano Hargaš?

15.09.2013 06:00
havranok ercoss Foto:
Archeoskanzen Havránok podnecuje fantáziu návštevníkov.
debata

Jozef Karika: Podmanil si ma archeoskanzen Havránok

Jozef Karika Foto: Ikar
jozef-karika Jozef Karika

Keďže žijem na Liptove, najčastejšie chodievam relaxovať do hôr Veľkej Fatry, Nízkych či Vysokých Tatier. Vyložene čarovným miestom je však archeoskanzen Havránok pri Liptovskej Mare. Zo zeme tam vystupuje atmosféra prastarých vekov, či chcete, alebo nechcete, začne sa prebúdzať fantázia. Rekonštrukcie keltských obydlí a svätyne ožívajú, ani neviete ako, ocitnete sa v inom čase. K podmanivej sile tohto miesta prispieva aj jeho lokalita. Dovidíte na končiare Západných Tatier, ktoré sú cez deň sivé, k večeru červenkasté. Pod vami sa rozprestiera hladina liptovského mora, občas začujete čajku. Vzduch je príjemne vlhký, cítiť v ňom okolitý les. Ak však zostanete po súmraku, atmosféra sa rýchlo zmení na mrazivú, nebude vám všetko jedno. Nečudo, že práve toto miesto zvečnil vo svojich dielach známy básnik Ivan Laučík, ktorý sem chodieval čerpať inšpiráciu. Nemusíte byť básnici, návšteva Havránku vás aj tak inšpiruje.

Jano Hargaš: Piešťany majú jedinečnú atmosféru

Pohľadom Jana Hargaša: Zákon pod psa Foto: archív Jana Hargaša
Pohľadom Jana Hargaša: Zákon pod psa Pohľadom Jana Hargaša: Zákon pod psa

Aspoň raz do roka musím navštíviť Piešťany. Ako dieťa som tam cez prázdniny chodil na kúpalisko Eva či k priehrade Sĺňava. Cesta na bicykli spoza kopcov bola vždy vyčerpávajúca, ale stála za to. Pešia zóna, kúpeľné oplátky, zmrzlina na námestí, Indián hrajúci na Sklenom moste, park a jazierka na Kúpeľnom ostrove, to sú veci, ktoré sa mi pri spomienke na Piešťany ihneď vybavia. Historické centrum má jedinečnú atmosféru a na rozdiel od iných miest stále žije. V poslednom čase sa vždy zastavím pri schátralom hotely Royal a predstavujem si ako to asi vyzeralo v dobe jeho najväčšej slávy. Piešťany a ich okolie poskytujú príležitosť na pokojnú, ale aj aktívnu dovolenku, a preto ich každému vrelo odporúčam.

Piešťany lákajú každý rok množstvo turistov. Foto: flog.pravda.sk/polyoreo
polyoreo piestany Piešťany lákajú každý rok množstvo turistov.
debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Jano Hargaš #Jozef Karika #Havránok