Rakúsko láka na víno aj pivo

V rakúskej metropole Viedeň práve odštartovali pivné slávnosti Wiener Wiesn-Fest. V regióne Dolné Rakúsko zasa oslavujú vínnu jeseň.

21.09.2013 06:00
Ulička v dolnorakúskej dedine Pillichsdorf. Foto:
Ulička v dolnorakúskej dedine Pillichsdorf.
debata

Vo Viedni sa práve začali pivné slávnosti Wiener Wiesn-Fest, ktoré potrvajú až do 6. októbra.Mi­lovníci piva a ľudovej zábavy sa môžu tešiť okrem piva a vína z Rakúska aj na domáce kulinárske špeciality.

Už tretie slávnosti piva, ktoré potrvajú do 6. októbra, sa uskutočnia pred ruským kolesom vo viedenskom Prátri. Na prvé dva ročníky podujatia zavítalo viac ako 320-tisíc návštevníkov. Novinkou je voľný vstup do areálu pivných slávností a do všetkých troch stanov a tiež dedinky Wiesn Dorf v čase od 11:00 do 18:00. Program Wiener Wiesn-Fest ponúkne vždy jeden deň tematicky venovaný jednej spolkovej krajine Rakúska počnúc tradíciami cez kulinárske špeciality až po typickú hudbu regiónov. Rakúsku metropolu budú na Wiener Wiesn-Fest prezentovať 25. septembra.

Čo sa týka domácich špecialít, návštevníci si pochutia aj na pečených prasiatkach a bravčových kolenách, typickom viedenskom rezni či tradičných praclíkoch. Zábavu pri pive a dobrom jedle spestrí aj hudobný program, ktorý už dopoludnia ponúkne dychovky. Od 18:30 čaká návštevníkov pivných slávností ďalšia zábava pri živej hudbe. Pohodovú atmosféru spestria najmä koncerty ľudovej hudby a šlágrov v podaní známych kapiel a interpretov z domáceho Rakúska a Nemecka, ako napríklad Edlseer, Alpenrebellen, Meissnitzer Band, Petra Frey, Marc Pircher, Die 3, Jazz Gitti a Adi Hirschal.

Festivalový areál bude voľne prístupný, vstupy na zábavu do jednotlivých stanov sú spoplatnené po 18:00. Do areálu Wiener Wiesn-Fest sa návštevníci dostanú hlavným vchodom pri Praterstern (Gabor Steiner Weg) alebo vstupom z hlavnej aleje Hauptallee.

Dolnorakúska vínna jeseň

V Dolnom Rakúsku sa zasa už osemnástykrát oslavuje vínna jeseň. Vo viac ako 100 mestečkách sa koná 800 podujatí, kde sa hlavnou témou stáva ochutnávanie skvelých dolnorakúskych vín a vládne kulinársky pôžitok. Vyberte sa oslavovať lahodnú chuť vína a jedla do najväčšieho vinárskeho kraja Rakúska.

Dolnorakúske vínne festivaly sa pýšia kvalitným vínom a skvelou organizáciou.

Tu sú tipy na najkrajšie slávnosti:

  • Prechádzka vinicami a pivničkami spolu so sprievodcovským výkladom Ahrenberger: 21. september 2013
  • Festival vinárov z Retzu: 28. – 30. september 2013
  • Festival vínnych pivničiek Niederkreuzstetten: 29. september 2013
  • Vínna jeseň v malebnom mestečku Spitz: 28. september – 13. október 2013
  • Vínne ralley vo viacerých vinárstvach regiónu Wolkersdorf: 5. október – 2. november 2013
  • Wetzmannsthalerské dni Muštu: 12. a 13. október 2013
  • Podzemné prechádzky Herrnbaumgarten: 26. október 2013
debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Rakúsko #Viedeň #pivné slávnosti