Slovensko láka Ukrajincov aj Rusov

Rusky hovoriaci turisti zisťujú, že dovolenka u nás už nie je len o zimnej lyžovačke. Slovensko ich láka stále viac aj mimo zimy, potrebujú však o ňom získať viac informácií...

01.10.2013 06:00
shutterstock 144188470 Foto:
Turisti z Ukrajiny stále častejšie prichádzajú na Slovensko.
debata

Záujem ukrajinských a ruských turistov o Slovensko prudko rastie. Kým podľa informácií Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR zaznamenalo Slovensko v prvom polroku 2013 viac ako 16%-ný medziročný nárast turistov, v prípade Ukrajiny sa jedná až o 162%-ný prírastok oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Ukrajina je tak z hľadiska percentuálneho nárastu turistov na Slovensko absolútnou jednotkou. Za prvý polrok obsadila s takmer 50 tisíckami turistov smerujúcich do našej krajiny štvrtú priečku.

Kto míňa najviac?

Rusky hovoriaci návštevníci patria na Slovensku medzi najbonitnejšiu klientelu z hľadiska denných priemerných výdavkov. Kým susední Maďari, Česi, či Rakúšania u nás denne minú cez 50 eur na osobu, bohatší Nemci, Japonci a Taliani približne 120 eur na deň. Rusky hovoriaci turisti však počas pobytu na Slovensku z peňaženky vytiahnu až 250 eur na deň. Primát patrí Ukrajincom a Rusom aj v priemernom počte dní strávených na Slovensku, kde spolu s Čechmi obsadzujú prvé priečky so 4 až 5 dňami dovolenky.

Zaváži pomer kvality, ceny a bezpečnosti

Najdôležitejším faktorom výberu Slovenska ako miesta dovolenky je pre Ukrajincov adekvátny pomer kvality a ceny a pocit osobnej bezpečnosti. Vo všeobecnosti platí, že Slovensko je v očiach Ukrajincov veľmi obľúbenou krajinou, a to aj kvôli blízkosti štátov a podobnosti našich jazykov.

Sprievodca Slovenskom

Na základe prieskumov z rokov 2011 až 2012, ktoré už vtedy avizovali výrazný nárast rusky hovoriacej klientely smerom na Slovensko, sa ukrajinské vydavateľstvo Náš produkt rozhodlo urobiť prvú informačnú kampaň o Slovensku pre rusky hovoriacich turistov. A to v rámci projektu Európa pre hostí.

„Z prieskumov nám vyplynulo, že záujem o Slovensko je u rusky hovoriacich turistov vysoký, ale celková informovanosť o možnostiach cestovného ruchu a infraštruktúry na Slovensku je pomerne nízka,“ uviedol Oleksandr Dranikov, autor projektu a generálny riaditeľ kyjevského vydavateľstva Náš produkt. „Chceme rusky hovoriacim turistom priblížiť Slovensko z nášho pohľadu a podľa toho, čo ich bude zaujímať. Takto poskytujeme turistom hodnovernejší obraz o tom, čo všetko ich počas návštevy čaká,“ dodáva Oleg Rudenko, vedúci projektu Európa pre hostí.

Sprievodca poskytne prehľadné trasy a to najzaujímavejšie, čo sa dá počas ciest autom vidieť. Rovnako však poskytne cenné rady, ktoré je dôležité vedieť pred aj počas cestovania, vrátane vybavovania vízových povinností. Tím 10 ukrajinských redaktorov už cestuje po Slovensku a spracováva najzaujímavejšie turistické destinácie. Séria reportáží o nás pritom pobeží niekoľko mesiacov na viacerých ukrajinských internetových portáloch vydavateľstva, a to napríklad na www.bagnet.org alebo www.ianp.com.ua.

Do aktuálnej informačnej kampane kyjevského vydavateľstva Náš produkt sa môžu zapojiť rôzne subjekty zo slovenského cestovného ruchu. A to najmä také, ktoré chcú ukázať rusky hovoriacej klientele, že Slovensko znamená zaujímavú dovolenku 365 dní v roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #Rusi #Ukrajinci #Ukrajina