Modrým Kameňom budú voňať gaštany

Aj keď sa z gaštana jedlého stáva v Modrom Kameni ohrozený druh, miestni obyvatelia majú stále dôvod ho sláviť a svätiť. Na nádvorí modrokamenského hradu, kde sídli múzeum hračiek, aj v jeho okolí, si v sobotu po celý deň môžete vychutnávať tento voňavý plod v najrôznejších podobách a zabaviť sa s celou rodinou.

04.10.2013 06:00
Gaštanové slávnosti - deti Foto:
Na Gaštanových slávnostiach v Modrom Kameni sa výborne zabavia aj deti.
debata

Modrý Kameň ako najmenšie slovenské mestečko je známy práve gaštanicou, ktorú ešte v nedávnej minulosti tvorilo okolo 2 500 stromov gaštana, ale už to zďaleka neplatí. „Stromov z roka na rok ubúda. Minimálne polovica v posledných rokoch je chorá a vyschýna. Problém spôsobuje rakovina kôry, ktorá však zasahuje stromy, nie plody,“ vysvetľuje prednosta Mestského úradu v Modrom Kameni Jozef Knápek.

Problémy – neproblémy, Modrokamenčania stále považujú gaštany za svoju pýchu a v časoch zberu úrody si ich pripomínajú slávnosťami. Inak to nebude ani tento rok, samospráva mesta spoločne s Múzeom bábkarských kultúr a hračiek organizujú už 13. ročník Gaštanových slávností. Nádvorie modrokamenského hradu, ale aj jeho okolie budú dnes od rána do večera patriť gaštanom, ktoré si návštevníci budú môcť vychutnať v najrôznejších možných podobách.

Najväčší záujem bude opäť o pečené gaštany, ale chuťové poháriky dostanú zabrať aj z iných dobrôt. Návštevníci, ktorých do Modrého Kameňa každoročne zavíta okolo dvetisíc, čo je viac ako obyvateľov mesta, sa môžu tešiť aj na gaštanové zákusky, gaštanové pečivo, gaštanové palacinky, ale aj gaštanový med, gaštanovú zmrzlinu, gaštanové podpecníky i medonádu. Chýbať nebudú súťaže o najlepší gaštanový zákusok či v odhade počtu gaštanov v pohári. Kto chce gaštany pestovať aj doma, bude si môcť kúpiť sadenice gaštana jedlého.

Oficiálny program sa začína ráno o desiatej. Vstupné stojí dve eurá pre dospelého, jedno euro pre dôchodcov a držiteľov ZŤP preukazov a nič pre deti menšie ako 130 centimetrov. Oslavy sa začnú ďakovnou omšou za úrodu v hradnej kaplnke, po nej sa môžu ľudia zabávať a ochutnávať dobroty.

Vyhrávať bude dychová hudba Hradčianka a cappellové zoskupenie Otto Voce. Vystúpia aj žiaci základnej školy, skupiny Slovak Tango, The Shed, folklórny súbor Hriňovčan, šermiari Vir Fortis, bábkové divadlo z českého Písku, ale a vrcholom dňa bude koncert skupiny Hex. Podľa Knápeka nebudú chýbať ani ďalšie sprievodné akcie a programy. Deti sa môžu tešiť na tvorivé dielne, modely áut na diaľkové ovládanie, lukostreľbu, ale aj skákací hrad či ukážky policajnej kynológie. Ich mamy a najmä otcov poteší prezentácia vín regiónu a pri tom všetkom si všetci budú môcť prezrieť expozície Múzea bábkarských kultúr hračiek, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku. Slávnosti ukončí diskotéka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #gaštany #gaštanové slávnosti