Turistov má do Chorvátska lákať aj Titoland

Chorváti chystajú bývalému prezidentovi zaujímavý "pamätník" - zábavný park Titoland. Sľubujú si od neho rast cestovného ruchu aj vedomostí o Titovi.

22.10.2013 06:00
Josip Broz Tito uniform portrait Foto:
Bude mať Tito svoj vlastný Titoland?
debata

Vodca komunistických partizánov počas druhej svetovej vojny a neskorší prezident Juhoslávie Josip Broz Tito, ktorý zomrel v roku 1980, sa dodnes teší v zemi veľkej popularite. Práve z tohto dôvodu by mal podľa belehradského listu Večernje novosti vzniknúť v jeho rodnom Kumrovci v chorvátskom Záhorí obrovský zábavný park nazvaný Titoland.

Návrh projektu na vybudovanie parku bol už dokončený, teraz sa čaká, či Brusel schváli Chorvátsku potrebné peniaze na výstavbu zo fondov únie. Ak pôjde všetko podľa predstáv Chorvátov, stavať by sa mohlo už na budúci rok.

V Titolande nemá chýbať múzeum, v ktorom budú môcť návštevníci zistiť viac o Titovi ako aj o kraji, v ktorom sa narodil. Centrom celého komplexu má byť Titov rodný dom. Keďže cieľom tohto projektu nie je len ľudí zabávať, ale aj vzdelávať, spolupracovali pri ňom aj historici.

Okrem ďalších atrakcií by sa mali nachádzať v Titolande aj hotely a kongresové centrum. Náročnej klientele má byť určený luxusný hotel s bazénom prerobený z Titovej vily. V parku však budú aj lacnejšie ubytovania pre bežných turistov. Pribudne samozrejme aj množstvo reštaurácií, obchodov a miesto určené na kultúrne akcie. Miestne úrady očakávajú, že by zábavný park v Kumrovci mohlo každý rok navštíviť okolo 50 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #juhoslávia #Josip Broz Tito #Kumrovec