Bohatú úrodu treba osláviť a vo Weinviertel vedia, ako na to. Veď tento rok to bude už 21. Slávnosť tekvíc. Vtedy v Retzi odvšadiaľ počuť slovo „Bluza“, ako hovoria miestni tekvici. Počas troch dní je v meste, ktoré je inak známe najmä svojim vínom, všetko venované tekviciam.
Tisíce vydlabaných tekvíc osvetľujú mestečko a vytvárajú čarovnú rozprávkovú atmosféru. Počas týchto tradičných regionálnych slávností možno navštíviť množstvo stánkov plných špecialít. Samozrejme z tekvice. Tekvicový koláč, rôzne variácie na slaný i sladký spôsob, tekvica ako príloha i hlavné jedlo. Bohatý sprievodný program plný hier, hudby a zábavy pre dospelých aj deti. Jedinečná slávnosť je každý rok zárukou skvelých zážitkov.
Ak by ste do víkendu nevedeli vydržať, prípadne sa chcete správne naladiť, ponúkame recept na skvelú tekvicovú polievku od slovenského gazdu Ivana Kotziga, ktorý ju podáva vo svojej reštaurácii U Juhása v Košariskách pri Myjave. Pripraviť ju zvládnu aj kuchári začiatočníci. A možno sa vám podarí lepšie ako samotným majstrom Rakúšanom. Vyskúšajte:
Bezmäsitá polievka z maslovej tekvice

Potrebujeme:
- olivový olej
- 2 cibule
- 1 lyžicu medu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku kurkumy
- 3 klinčeky
- 1 lyžicu celého červeného korenia
- 2 menšie (maslové) tekvice, ošúpané a nakrájané na kocky
Na ozdobu pri podávaní
- zelené lúpané tekvicové semiačka
- tekvicový olej
- jogurt
Postup: Cibuľu pomaly opražit. Pridať med, cesnak, kurkumu, drtený klinček a červené korenie. Pridať tekvicu a 3 minúty pražiť. Prekryť tekvicu vodou a pod pokrievkou pomaly variť domäkka. Rozmixovať ručným mixérom, malé kúsky tekvice nie sú na závadu. Prisoliť a prikoreniť. Pri podávaní do stredu dať za lyžicu jogurtu, nasypať 5 tekvicových semiačok a nakresliť tenkým prúžkom koliečko tekvicového oleja.