Objavte najromantickejšiu cestu Spojených štátov

Cesta autom môže byť úplná nuda, ale aj veľký zážitok. Jazda po americkej Pacific Coast Highway je ten druhý prípad.

30.10.2013 06:00
Pacific Coast Highway Foto: ,
Aj takýto výhľad ponúka cesta po PCH.
debata (3)

California State Route 1 alebo PCH, ako ju volajú domáci, sa začala budovať v roku 1934 a trvalo pätnásť rokov, kým ju dokončili. Dnes má takmer 550 míľ alebo 885 kilometrov a tiahne sa takmer pozdĺž takmer celého kalifornského pobrežia.

PCH nepatrí medzi najrýchlejšie cesty – po diaľnici vedúcej cez vnútrozemie sa dostanete zo San Francisca do Los Angeles za päť a pol hodiny, po PCH za osem. Má zväčša len jeden pruh v každom smere a zákruty, klesania a stúpania na nej nedovoľujú ísť rýchlo. Vďaka úžasným scenériám, ktoré poskytuje cestovateľom sa stala obľúbenou trasou pre turistov aj novomanželov na medových týždňoch. Jednoducho, niet krajšej cesty, ktorá by spájala San Francisco a Los Angeles.

Tulene vo svojom prirodzenom prostredí... Foto: Pravda.sk, Elena Zemková
usa2 Tulene vo svojom prirodzenom prostredí poskytujú našincom zaujímavý zážitok.

Zážitkom je samotná cesta a výhľady z nej. Oplatí sa počas nej viackrát zastaviť a pokochať sa krásnou vyhliadkou na oceán, na váľajúcich sa tuleňov na pláži či nechať sa obklopiť nenažranými veveričkami, ktoré človeku bez problémov vylezú na ruku, ak v nej má kúsok potravy.

Veveričky sa bez problémov nechajú nafotiť... Foto: Pravda.sk, Elena Zemková
Pacific Coast Highway Veveričky sa bez problémov nechajú nafotiť celkom z blízka. Očakávajú za to odmenu v podobe arašidu či inej pochúťky.

Trať si však možno rozdeliť aj do niekoľkých dní s krátkymi zastávkami. Za návštevu stojí napríklad Monterey, kde si na svoje prídu milovníci podporského sveta. Práve tu je totiž jedno z najkrajších morských parkov v krajine.

Milovníkov bohatstva a gýču poteší pohľad na zámok (áno, aj v amerike majú zámky – hoci o pár storočí mladšie ako tie u nás) Williama Randolpha Hearsta, mediálneho magnáta. Jeho korporácia dnes vydáva najznámejšie magazíny na svete vrátane Cosmopolitanu, Elle, Marie Claire či Esquire.

Hearst Castle - ako z Disneyho rozprávky o... Foto: hearstcastle.org
Hearst Castle Hearst Castle - ako z Disneyho rozprávky o Popoluške.

Pred Los Angeles sa oplatí zastaviť v mestečkách Santa Maria a či Santa Barbara. Najmä druhé menované turisti vyhľadávajú pre chuť „starej Kalifornie“. Najesť sa tam, prejsť sa po uličkách a pláži môže byť príjemným relaxom po niekoľkohodino­vej ceste.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #California State Route 1 #Pacific Coast Highway #PCH #jazda