Na Považí sa odohrá krvavá bitka

Roku pána 1431 sa na Rudom poli medzi Ilavou a Košecou odohrala bitka, ktorá zmenila dejiny Považia. Aj tento rok 9. novembra môžete na vlastné oči sledovať zápas uhorského a husitského vojska, obdivovať dobové kostýmy, zbrane a zdatnosť nadšencov.

08.11.2013 06:00
bitka1 Foto:
Bludní rytieri prezradia, kto proti komu a prečo bojoval a zistíte najmä to, že dejiny Uhorska sú aj našimi dejinami a je fajn o nich vedieť aj niečo viac.
debata

Deň pred Svätým Martinom, v sobotu 9. novembra, sa na obed od Ilavy pohne sprievod čudne poobliekaných mužov smerom na Košecu. Budú mať na sebe brnenia, v rukách strelné zbrane aj cepy a niektorí budú po sebe vykrikovať po slovensky aj po maďarsky a ďalší po česky. Zastavia sa na Rudom poli, kde sa kedysi odohrala veľká bitka husitov a Uhrov, v ktorej proti sebe stálo 10– až 15-tisíc mužov.

Bludní rytieri oživia dejiny

Dnes ich bude o dačo menej, ale vďaka nim uvidíte, ako to kedysi asi vyzeralo. Nadšenci histórie z viacerých občianskych združení pod vedením Bludných rytierov hosťom prezradia, kto proti komu a prečo bojoval a zistíte najmä to, že dejiny Uhorska sú aj našimi dejinami a je fajn o nich vedieť aj niečo viac.

Napríklad prečo boli husiti v českých krajinách dlho neporaziteľní, ale na Slovensku vo dvoch veľkých bitkách prehrali, pri Trnave aj na Rudom poli. „Môžu za to podľa všetkého nezhody vnútri husitských vojsk. Táboriti sa vrátili domov skôr. Sirotkovia ešte chceli svoju vojnovú korisť obohatiť, tak sa rozdelili. A keď sa chceli vrátiť na Moravu, mosty našli spálené a v pätách im boli Uhri. Jediná úniková cesta viedla najbližším brodom až pri Košeci.“

Takto opisuje dávne udalosti Jaroslav Matejka, vedúci skupiny Bludných rytierov, nadšencov, ktorí milujú históriu, dobrodružstvo a dobrú zábavu a túlajú sa po Slovensku, aby ľuďom pripomínali život našich predkov. Ak chcete vedieť viac, príďte sa pozrieť na Rudé pole, dnes v lokalite Starej tehelne v Košeci. Vojna si nevyberá, a tak aj teraz sa bude bojovať za každého počasia.

Aj dobová kuchyňa s ochutnávkami pre návštevníkov

Vo vojenských táboroch sa rozložia pešiaci aj jazdci a nebude chýbať ani dobová kuchyňa s ochutnávkou pre návštevníkov a šikovní remeselníci. Samotná bitka sa začne o pol štvrtej, už predtým si vďaka Múzeu vojenskej techniky v Piešťanoch môžete prezrieť celý arzenál. „Bude tu asi najväčšia koncentrácia stredovekých strelných zbraní a na bojisku sa stretnú jazdci a pešiaci z rôznych miest Slovenska, z Česka a Moravy, ktorí pritiahnu aj husitské vozy,“ hovorí Jaroslav Matejka.

Pripraviť rekonštrukciu stredovekej bitky si vyžaduje dobrý tréning a organizáciu, ale najprv pátranie v archívoch. Doboví kronikári ani dnešní historici sa však často nezhodujú, každý si prihrieva svoju polievočku a na Rudom poli sa dosiaľ nerobil žiaden archeologický prieskum. „Takže masový hrob tisícov bojovníkov leží možno kdesi pod dnešnou diaľnicou,“ hovorí Matejka. Našťastie pri dnešnej bitke na Rudom poli rytierom pomáha aj obec Košeca a mesto Ilava, nie všade na Slovensku majú o históriu vlastného regiónu záujem.

debata chyba
Viac na túto tému: #Považie #historická bitka #Ilava #Košeca #Bludní rytieri