Egypt spúšťa kampaň na privábenie 13,5 milióna zahraničných turistov

Egyptská vláda chce na budúci rok prilákať do krajiny 13,5 milióna turistov a získať z cestovného ruchu 11 miliárd USD. V novembri preto spustí medzinárodnú kampaň, ktorá jej má pomôcť prilákať turistov po politických nepokojoch. Agentúre Reuters to povedal minister pre cestovný ruch Hišám Zazú.

06.11.2013 06:00
egypt flog.pravda.sk yankafoto Foto:
Cestovný ruch je pre Egypt veľmi dôležitý. Na celkovej ekonomickej aktivite krajiny mal až desatinový podiel, od nepokojov v roku 2011 však výrazne klesá.
debata

V roku 2010 do krajiny pricestovalo 14,7 milióna turistov, ďalší rok počet turistov kvôli politickým nepokojom prudko klesol na 9,5 milióna a príjmy z turistiky tvorili 8,8 miliardy USD. Vlani počet turistov stúpol na 11,5 milióna a príjmy sa zvýšili na desať miliárd. Tento rok sa však čaká opäť pokles. Do Egypta má pricestovať desať až 11 miliónov turistov a príjmy sa majú pohybovať od 8,5 miliardy do deviatich miliárd USD.

Cestovný ruch je pre Egypt veľmi dôležitý. Na celkovej ekonomickej aktivite krajiny mal až desatinový podiel, od nepokojov v roku 2011 však výrazne klesá. Budúci rok by však mohlo prísť zlepšenie a plné oživenie by sa malo dosiahnuť v polovici roku.

Vláda stavia hlavne na turistov z Ruska, ktorí sú najpočetnejšou skupinou turistov v krajine. Rusko by podľa ministra malo v novembri zrušiť svoje varovanie pred cestami k Červenému moru a na Sinaj. Od novembra Egypt spúšťa v zahraničí veľkú reklamnú kampaň na podporu turistiky. Kampaň bude zahŕňať reklamy v televízii a vonkajšiu reklamu vo verejnej doprave v Európe. Dlhodobým cieľom Egypta je zvýšiť do roku 2022 počet turistov v krajine na 30 miliónov a príjmy z cestovného ruchu na 25 miliárd USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Egypt #zahraniční #reklamná kampaň