Spišské Vianoce: Drevený betlehem aj stromček zo sudov

Spišské vianočné zvyky možno v adventnom období spoznať v Nestville Parku v Hniezdnom pri Starej Ľubovni. Bude tu nielen vyrezávaný drevený betlehem na vyše storočnom rebriniaku, ale aj netradičný stromček z vyše 70 sudov.

01.12.2013 06:00
Betlehem dreveny Foto:
V Nestville Parku v Hniezdnom bude umiestnený vyrezávaný drevený betlehem od mladých rezbárov. Biblický príbeh umiestnili na viac ako storočný rebriniak.
debata

V decembri bude Nestville Park dýchať vianočnou náladou. Obyčaje severného Spiša môžu byť pre turistov budú niečím novým a inšpirujúcim.

Pred večerou pôst

Obyvatelia obce Hniezdne neďaleko Starej Ľubovne sa na Vianoce pripravujú už počas adventu, pretože v mnohých rodinách sa striktne dodržiava adventný pôst. Na Štedrý deň ráno muži chodia vinšovať radostné a pokojné sviatky svojim rodinám, priateľom a známym, zatiaľ čo ženy pripravujú slávnostné pohostenie. Pred večerou sa všetci členovia rodiny umyjú vo vode, v ktorej sú hodené mince, aby boli všetci zdraví a bohatí.

Na vianočnom stole pod obrusom je schovaný kúsok chleba a peniaze, aby mala rodina v ďalšom roku dostatok jedla a peňazí. Počas štedrého dňa dostane každý člen rodiny šupinu z kapra a vloží si ju do peňaženky. Zaužívaným zvykom je aj rozrezanie jablka, ktoré má odhaliť zdravie rodiny v najbližšom roku. Pred večerou sa rodina spoločne pomodlí a spievajú sa vianočné koledy. Nikto sa počas modlenia nevzdiaľuje od stola, aby sa počas roka neodlúčil od rodiny. Na každom štedrovečernom stole nesmie chýbať jeden tanier navyše pre tých, ktorí nemohli prísť, alebo pre tých, ktorí už nie sú medzi nami.

Na Vianoce pirohy a fazuľa

Samotná štedrovečerná hostina má viacero chodov. Po spoločnej modlitbe sa začína oplátkami s medom a cesnakom, ktoré zaručia rodine zdravie po celý rok. V Starej Ľubovi sa následne podáva šošovicová, fazuľová alebo hubová polievka. Strukovinové polievky sa na Vianoce jedia kvôli peniazom, aby bola rodina celý rok bohatá a neprišla o ne.

Po polievke sa podávajú pirohy plnené zemiakmi so šošovicovým alebo fazuľovým prívarkom. Hlavným jedlom je vysmážaný kapor so zemiakovým šalátom. Ako posledné sa podávajú bobaľky (pupáčiky) s makom. K slávnostnej štedrej večeri patrí, samozrejme, dobrý aperitív, ktorý ešte viac zohreje srdcia rodiny.

Kto chce spoznať tradície a zvyklosti severného Spiša, môže navštíviť expozíciu tradičných remesiel a liehovarníctva Nestville Park. Celá expozícia je rozdelená na prehliadkovú časť a časť venovanú predaju výrobkov od miestnych umelcov a artefaktom o produkcii najstaršieho liehovaru na Slovensku, dôkazom, listinám o histórii a vzniku severného Spiša. Sprievodcovia vedú turistov najprv cez Park. Návštevníkom predstavujú postupy a tradície pri spracovaní obilia od 12. storočia. Súčasťou prehliadky sú aj ukážky remesiel, ktoré sa rozvíjali pri spracovaní obilia. Na záver expozície návštevníci prichádzajú do degustačnej miestnosti. V tomto skvostnom diele miestnych rezbárov je umiestnený najväčší drevený obraz Európy. Prehliadka miestnosti je spojená s prekvapením. Každý návštevník nad 18 rokov môže ochutnať prvú slovenskú whisky.

Recept na bobaľky

Ako posledný chod štedrej večere sa na Spiši... Foto: Nestville Park
Bobalky Ako posledný chod štedrej večere sa na Spiši podávajú bobaľky (pupáčiky) s makom.

Cesto:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 kávová lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti
  • 1,5 dl mlieka

Kvások:

  • 0,5 l mlieka
  • 1 droždie
  • 5 polievkových lyžíc múky odobrať do kvásku
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 200 g masla na poliatie upečených bobaliek
  • Príprava:

Urobíme si kvások – do vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme múku, cukor a vidličkou vyšľaháme. Necháme odstáť asi 10 minút. Do misy dáme múku, soľ, cukor, vykysnutý kvások, masť a mlieko. Ak miesime ručne, tak dovtedy, kým sa nám ruka od cesta očistí – nelepí sa. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vykrajuje z neho bochníky. Z bochníkov robíme šúľance a tie krájame asi tak v hrúbke prsta. Poukladáme natesno na vymastený plech. Na plechu necháme asi 5 minút postáť a dáme piecť do rúry vyhriatej na 250° C. Hotových máme asi tak 1 200 g bobaliek. Bobaľky môžeme robiť na rôzne spôsoby – slanú aj sladkú verziu. Slané napr. s opraženou kyslou kapustou alebo tvarohom, sladké s makom, orechmi. 500 g bobaliek potom zaparíme vriacou vodou (asi 2 – 3 l vody). Miešame, aby zmäkli. Precedíme, polejeme prehriatym maslom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hniezdne #Nestville Park #Vianoce #spiš #zvyky #stromček