Tip na víkend: Štedrý Mikuláš príde na Oravu

Mikuláš obdaruje Oravu v predstihu. Už 1. decembra prinesie radosť deťom a návštevníkom Oravského hradu, ale aj tým, ktorí zavítajú na Oravskú lesnú železnicu do Oravskej Lesnej.

28.11.2013 06:00
hlavna mikulas Foto:
Návštevníci Oravského hradu sa v nedeľu 1.12. prenesú do rozprávky Ako čertík Babráčik skočil dobru na háčik.
debata

Nádvorie Oravského hradu už začne dýchať predvianočnou atmosférou vďaka vyzdobeným stromčekom či mikulášskym trhom, kde sa budú piecť oblátky, zdobiť voňavé medovníčky, kde budú pobehovať nezbední čertíci s anjelikmi a hostí privíta štedrý Mikuláš. „Pre návštevníkov Oravského hradu sú pripravené štyri vstupy o 13., 14., 15. a 16. hodine, počas ktorých sa prenesú do rozprávky – Ako čertík Babráčik skočil dobru na háčik,“ priblížila Eva Samčíková z Oravského múzea.

Aj návštevníci lesnej železničky v Oravskej Lesnej sa môžu tešiť na drobnú pozornosť od Mikuláša. Zavedú ich za ním čert s anjelom. „Na stanici Tanečník privítajú hostí teplým čajom a spolu s nimi sa vydajú vláčikom do Sedla Beskyd, kde ich v rozprávkovej dreveničke bude čakať Mikuláš so sladkou odmenou,“ pozýva na ďalšie putovanie oravskou krajinou Samčíková. Na rozprávkové jazdy historickou železničkou oravským lesom sa možno vydať o 12.30, 14. a 15.30 hodine. Súčasťou dobrodružnej lesnej výpravy je sladká odmena od Mikuláša, ale podľa zásluh to môže byť aj uhlie od čerta.

Na rozprávkové jazdy historickou železničkou... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
zeleznicka Na rozprávkové jazdy historickou železničkou oravským lesom sa možno vydať o 12.30, 14. a 15.30 hodine.

Ako ďalej priblížila Samčíková, deň svätého Mikuláša nadobudol na význame až v povojnovom období. „Dovtedy, ako spomínajú starí ľudia, nosil deťom do vyčistených topánok, ak ich mali, len veľmi skromné dary – kúsok cukru, jabĺčko alebo prútik,“ povedala. Neskôr začali po dedinách chodiť skupinky mladých ľudí preoblečených za Mikuláša, čerta, anjela a medveďa. Mikulášske obchôdzky sú dodnes živé, pozmenila sa len funkcia Mikuláša z pôvodne výchovnej na zábavnú. Okrem mikulášskeho programu stoja za návštevu aj obe atrakcie Oravského múzea. Niekdajšia kráľovská pevnosť – Oravský hrad – – je otvorený v zimnej sezóne od novembra do marca od 10. do 15. hodiny. Prehliadka s lektorom trvá približne dve hodiny.

Od roku 2008 vozí turistov zo stanice Tanečník do Sedla Beskyd Oravská lesná železnička, ktorá kedysi vozila drevo. Jazda tam a späť po triapolkilometrovej trati trvá zhruba hodinu, pričom sa prekoná výškový rozdiel 120 metrov. V Sedle Beskyd je prestávka a čas vystúpiť na vyhliadkovú vežu. Vláčik premáva celoročne, cestovný poriadok je k nahliadnutiu na www.oravskemuzeum.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad #Orava #Oravská Lesná #Mikuláš #Oravská lesná železnica