Rusov vedia naladiť grilované rebierka a sto gramov slivovice

Rusky hovoriaci návštevníci majú radi naše kúpele, "rebrušky" a stogramovú bošácku slivovicu. Medzi turistami z východnej Európy sa Slovensko teší čoraz väčšej popularite a nie je za tým len podobnosť oboch slovanských jazykov.

24.11.2013 17:00
harmanecká jaskyňa Foto:
Rusky hovoriaci dovolenkári majú radi slovenské reštaurácie, pamiatky, aquaparky aj jaskyne. Na snímke Harmanecká jaskyňa.
debata (2)

Ukrajinci, Rusi a Bielorusi vedia u nás oceniť najmä tradičnú slovenskú kuchyňu, relax v aquaparkoch či kúpeľoch a vínne cesty. Naši čašníci a hotelieri si ich chvália a tvrdia, že ak sú s ich službami spokojní, vedia to dať najavo.

Východní Slovania pri návšteve dávajú prednosť aktívnemu oddychu, akým je lyžovanie, plávanie, vodné procedúry v kúpeľoch a zábava v aquaparkoch. Vyplýva to z prieskumu vydavateľskej skupiny Náš produkt, kde sa zapojilo 60-tisíc respondentov, čo aspoň raz v živote navštívili Slovensko. V rámci každého kraja rusky hovoriaci turisti hodnotili najlepšie turistické atrakcie, reštaurácie a hotely. Na Slovensku zvyknú tráviť v priemere štyri až päť nocí a uprednostňujú priestranné izby s veľkým dvojlôžkom.

Ak Rusi, Ukrajinci a Bielorusi obdivujú krásy Trenčianskeho kraja, najradšej prespávajú v hoteli Bojnický vínny dom v Bojniciach. Podľa majiteľa Michala Lekýra tam pre jeden ruský pár organizovali aj svadbu. „Ruská klientela je veľmi príjemná a nikdy sme nemuseli riešiť nejaký problém. Keďže u nás robíme vína, najväčší záujem je asi o ne. Preferujú mladé svieže biele vína alebo červené alibernety,“ hovorí. Aj pri výbere jedla majú najradšej také, kde je príchuť vínneho moku. Či už je to sumec na vínovej omáčke alebo kačacie prsia na víne s lesným ovocím. Podľa Lekýra veľmi často k nim chodia manažéri, ktorí sú tu na obchodnej ceste. Skúsenosti však majú aj párikmi, ktoré trávia čas romantickými prechádzkami v okolí Bojnického zámku, v zoo alebo zájdu do kúpeľov.

Veľmi vysoko hodnotia rusky hovoriaci dovolenkári aj tradičné slovenské reštaurácie s domácou atmosférou. V reštaurácii Furman v Banke, preto hodujú často. Dôvodom môžu byť aj blízke kúpele Piešťany, kam najradšej chodia relaxovať. Čašník Adam Gavurnik z Furmana hovorí, že vždy, keď prídu, tvária sa najprv vážne a mrzuto, odchádzajú však veselí. „Bodaj by neboli, u nás je predsa dobre. Takmer vždy si objednajú rebrušky, čo sú grilované bravčové rebierka s chrenom, horčicou a domácim chlebom. K tomu si dajú 100 gramov bošáckej slivovice. Oni to objednávajú v takýchto mierach,“ vraví. Sto gramov sa rovná našim dva a pol deci. Podľa Gavurnika ich za večer zvládnu veľa, nápoj pijú ako kofolu. Naopak, problém im robí zjesť kilové údené koleno, čo je veľa aj pre tých statnejších. Čašníci obsluhujú Rusov radi. Keď sú spokojní s obsluhou, vedia to ukázať aj na výške prepitného.

Vášeň k rebierkam a pečeným kolenám potvrdzujú aj v bratislavskom Mamut Pube. Turisti ho ohodnotili ako tretí najlepší z celého kraja a nejde pritom o žiadnu luxusnú reštauráciu. Podľa spolumajiteľa Mariána Ševčíka práve ľudová a uvoľnená atmosféra je dôvodom, prečo k nim Rusi a Ukrajinci žijúci na Slovensku radi zájdu. „Hľadajú alternatívu k drahším podnikom v centre mesta. Rusi k nám chodia najmä na naše vychytávky, medzi ktoré patria aj grilované krídelká či tradičná sviečková na smotane a segedínsky guláš,“ vraví. Mäsité jedlá s obľubou zapíjajú tankovým Kozlom, v piatok a v sobotu večer dávajú prednosť neodmysliteľnej vodke. Slovanských zákazníkov si pochvaľuje pre ich priateľskosť a vyvracia fámy o ich prehnanom pití. Ševčík s humorom dodáva, že ani zďaleka nedosahujú slovenský priemer.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Bojnice #turizmus #Rusi #Ukrajinci #Bielorusi