Tip na víkend: Čaro kysuckých Vianoc vo Vychylovke aj v Radoli

Ako chutí pravá kysucká kapustnica, ako silno vie zahriať vianočný punč či varené vínko okorenené voňavými klinčekmi? Zoznámte sa s čarom kysuckých Vianoc už v nedeľu 8. decembra. Môžete sa vybrať do skanzenu Vychylovka alebo na vianočný koncert do Kaštieľa v Radoli.

07.12.2013 06:00
kysuce Foto:
Ako chutia kysucké jedlá, možno zistiť v skanzene Vychylovka.
debata

Skanzen ukáže ľudové zvyky

Skanzen Vychylovka bude v tento zimný deň otvorený vôbec po prvý raz, počas zimnej sezóny je totiž kysucké múzeum v prírode zatvorené. „Po prvýkrát si môžu návštevníci vychutnať čaro prírody v doline Chmúra a obdivovať príbytky našich starých rodičov a prarodičov v zimnom období. Milovníkov starých ľudových zvykov a tradícií viažucich sa k vianočnému obdobiu, ktorí sa rozhodnú zo zvedavosti zavítať do skanzenu, čaká pestrý a bohatý kultúrny program,“ pozýva Darina Hnidková z Kysuckého múzea.

Od 11. hodiny sa môžu návštevníci zoznámiť s výrobkami ľudových remeselníkov, od 12. hodiny hudobník a ľudový výrobca Martin Brxa navodí vianočnú atmosféru hrou na trombitách, pastierskych píšťalách a gajdách. V malej krajinke dreveničiek v kysuckej prírode rozvonia kapustnica i vianočné oblátky, zimu pomôže prekonať medovina i varené vínko.

Skanzen Vychylovka bude v tento zimný deň... Foto: Renáta Jaloviarová
skanzen Skanzen Vychylovka bude v tento zimný deň (8.12.) otvorený vôbec po prvý raz, počas zimnej sezóny je totiž kysucké múzeum v prírode zatvorené.

Na adventnom venci sa v nedeľu rozhorí druhá svieca a v tento deň sa vo Vychylovke pri objekte Strážnice o 15.30 rozžiari aj vianočný stromček. Záver podujatia Vianoce v skanzene bude netradičný. „Ako sa hovorí, na konci bič plieska. Famózne plieskanie bičom prenikne do doliny Chmúra v podaní Martina Brxu. A či je to ľahké, o tom sa môžete presvedčiť, keď si toto umenie sami vyskúšate,“ priblížila Hnidková.

Hurá do kaštieľa

Čakanie na Vianoce v druhú decembrovú nedeľu spríjemnia aj tvorivé dielne, vianočný trh i koncert v renesančnom kaštieli v Radoli pri Kysuckom Novom Meste. Deti si môžu od 10. hodiny vyrábať z papiera stromčeky, anjelikov a iné vianočné ozdoby. „Nedeľné popoludnie o 15. hodine spestrí vianočný koncert so skladbami z obdobia renesancie a baroka, ktoré zaspieva Dominika Machutová, a hrou na organe ju bude sprevádzať Marta Gáborová,“ informuje Alena Mozolová z kaštieľa v Radoli.

Okrem vianočného podujatia si môžu návštevníci jednej z najstarších kultúrnych pamiatok na Kysuciach, radoľského kaštieľa, pozrieť aj stále expozície, dokumentujúce napríklad meštianske osídlenie v najstarších kysuckých mestách, v Kysuckom Novom Meste a Čadci, či najstaršie osídlenie regiónu od mladšieho paleolitu po stredovek. Tajomný život alchymistu, jeho laboratórium, kde sa realita prelína s objavovaním elixíru života, predstavuje ďalšia expozícia – Svet alchymistu.

Program Skanzen Vychylovka 8. 12.:

  • 11. h pri objekte stanica Skanzen prezentácia ľudových výrobkov
  • 12. h program Martin Brxa, FS Polianka a Staškovanka
  • 15. 30 pri objekte Strážnica rozsvietenie vianočného stromčeka

Program Kaštieľ Radoľa 8. 12.:

  • 10. h tvorivé dielne
  • 12.30 vianočné trhy
  • 15. h vianočný koncert

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Kysuce #skanzen Vychylovka #kaštieľ Radoľa