Zimná rozprávka v Dolnom Rakúsku: lyžovačka aj 300 vianočných trhov

V Dolnom Rakúsku sa lyžiarska sezóna začína už 6. decembra. Po poriadnej lyžovačke padne vhod varené vínko či pravá sviatočná štrúdľa. Najlepšie vianočné špeciality a sladkosti môžete ochutnať na ktoromkoľvek z takmer 300 dolnorakúskych vianočných trhov.

06.12.2013 06:00
hlavna melk Foto:
V Melku sa každoročne koná vianočný trh s historickým nádychom.
debata

Pravá dolnorakúska lyžovačka

Len nedávno sa v dolnorakúskych horách poriadne ochladilo. Hochkar, Ötscher a Annaberg hlásia skvelé podmienky na zasnežovanie a lyžiari sa tak môžu tešiť na otvorenie zimnej sezóny. Annaberg, Lackenhof a Jauerling spúšťajú prevádzku vlekov už 6. decembra. Hochkar, Gemeindealpe a Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee plánujú štart sezóny na 7. decembra a Semmering svoj svah pre návštevníkov sprístupní 8. decembra. S kartou Wintercard Niederösterreich si môžu zároveň všetci lyžiari vybrať z 8 najväčších lyžiarskych stredísk v destináciách Mostviertel a Viedenské Alpy v Dolnom Rakúsku tú najkrajšiu lyžovačku a to počas akýchkoľvek 3 dní (nemusia po sebe nasledovať) v rámci celej zimnej sezóny 2013/14. Spolu s kartou Wintercard môžu okrem toho zadarmo získať kompletný lyžiarsky výstroj (lyže, lyžiarky, palice a helmu) priamo na mieste.

Dolnorakúska lyžiarska sezóna sa začína 6.... Foto: Dolné Rakúsko
lyziari Dolnorakúska lyžiarska sezóna sa začína 6. decembra.

Tri stovky vianočných trhov

Advent je tu. Medovníky, vianočné ozdoby, darčeky a pečivo. Čas do Vianoc sa kráti a toto obdobie je skvelou príležitosťou na návštevu tradičných vianočných trhov. V Dolnom Rakúsku sa ich koná takmer 300. Veľkých, malých, netradičných a aj takých, ktoré sa konajú sto rokov. Kúzelné vianočné trhy na zámkoch, v nákupných centrách i uprostred pivničných uličiek usporadúvajú všetky regióny Dolného Rakúska. Pokoj a romantiku si užijete na vianočných trhoch počas koncertu dychových kapiel a ak máte radi poriadnu zábavu a akciu, tá nebude chýbať počas Perchtenläufe – tradičného behu čertov.

Pravú vianočnú atmosféru si užijete aj v... Foto: Dolné Rakúsko
im Schaugarten Kittenberger/Schiltern Pravú vianočnú atmosféru si užijete aj v Kittenbergských záhradách.

Výber z najkrajších vianočných trhov:

  • Advent v Langenlois (9.11. – 22.12.)

Víno, záhrady a advent. To sú tri hlavné dôvody, prečo prísť počas nasledujúcich týždňov do Langenlois. Na návštevníkov čaká nezameniteľná atmosféra vínneho sveta Loisium a rozprávkové zážitkové záhrady Kittenberger. Počas ôsmich týždňov ponúkajú vinice a záhrady tú najlepšiu kombináciu tradičného a moderného. Loisium vám predstaví najlepšie vína zo svojej vinotéky a domáce trhy. V Kittenbergerských zážitkových záhradách vás čaká rozprávka. 40 tematických záhrad je vyzdobených viac ako 100 000 vianočnými svetielkami, fakľami a košmi s ohňom. Vianočné trhy priamo v záhradách sú plné dobrôt, vianočných figúrok a tradičných výrobkov. Skvelý zážitok ponúka aj záhradná reštaurácia Glas, z ktorej budete mať výhľad na vyzdobené parky a záhrady.

  • Výstava adventných perníkov v kláštore Zwettl (12. 11. – 18.12.)

V oranžérii kláštora Zwettl sa v tomto roku koná výstava najkrajších perníkových domčekov z celej Európy. Témou výstavy je rozprávkový príbeh o Jankovi a Marienke a nájdete tu 42 sladkých umeleckých diel z perníka. V kaviarni na Kaiser Stöckl si môžete pochutiť na lahodnej káve a vianočnom menu alebo môžete okúsiť skutočnú špecialitu Feuerzangenbowle – horľavý punč s brandy. Pre veľkých jedákov ponúkajú v kláštornej reštaurácii špeciálne vianočné jedlá.

  • Vianočná dedinka na zámku Schloss Hof (7. – 8.12., 14. – 15.12., 21. – 22.12.)

Koncom novembra sa na zámku Schloss Hof otvorili vianočné brány! Príjemná adventná nálada a vianočne ozdobený zámok. Na Arkádovom dvore a na veľkostatku na vás čaká v čarovnej vianočnej dedinke zámku Schloss Hof viac ako 100 stánkov. Počas vianočných prehliadok zámkom sa dozviete viac o vianočných zvykoch niekdajších obyvateľov a po prvýkrát bude vystavených viac ako 200 exponátov najväčšej európskej zbierky jasličiek z papiera. Najmenším hosťom bude čakanie na Ježiška spríjemnené pestrým programom od jazdenia na poníkoch až po kúzelnícku show. Každú sobotu o 17:00 hod. sa v slávnostnej sále rozoznejú tóny adventných skladieb. Lístky na koncert sa dajú zakúpiť aj na mieste.

Veľkolepé a čarokrásne vianočné trhy sa konajú... Foto: Dolné Rakúsko
schloss hof Veľkolepé a čarokrásne vianočné trhy sa konajú vo vianočnej dedinke na zámku Schloss Hof.
  • Beh čertov – Badenská adventná míľa (23.11. – 24.12.)

V kúpeľnom parku Baden a na pešej zóne sa konajú krásne vianočné trhy. Vyzdobené ulice, vysvietené výklady a pravá vianočná atmosféra. 8. decembra ich ozvláštni tradičný beh čertov. O 17:00 hod vybehnú čerti z námestia Brusattiplatz a budú bežať smerom ku kúpeľnému parku (Kurpark). Odtiaľ ich cesta pokračuje do centra mesta, aby konečne na námestí Josefsplatz začali „strašiť“.

  • Advent v kláštore Melk (7.12., 14.12.)

Najkrajšia budova pošty v Rakúsku, stará pošta v Melku, je každoročne venovaná vianočnému trhu s historickým nádychom. Detské kresby ozdobili starú budovu v obrí adventný kalendár a práve pre deti je pripravený workshop od 10:00–16:00 hod. Pripravené je kreslenie, strihanie a maľovanie všetkého čo súvisí s vianocami a budú sa písať aj vianočné priania Ježiškovi. Vianočný trh ponúka netradičné výrobky. Ručne vyrábané mydlá, šperky z perál a skla, odevy z veľrýb a mnoho ďalších zaujímavých a netradičných kúskov.

Adventná atmosféra v Melku. Foto: Dolné Rakúsko
advent Adventná atmosféra v Melku.
  • Advent na zámku Grafenegg (5.12. – 8.12.)

Konajú sa tu jedny z najkrajších a najtradičnejších vianočných trhov v Dolnom Rakúsku. Pôsobivé umenie, kultúra a výborná kuchyňa. Viac ako 150 vystavovateľov predstaví svoje remeselné výrobky a dieľne na zámku ponúkajú návštevníkom pestrý program. Vianočné chalúpky sú plné dobrôt, na deti čakajú rozprávky, detský hudobný program a vyskúšať si môžu aj najrôznejšie remeslá. Zážitkom je aj prechádzka po vianočne vyzdobenej zámockej záhrade.

  • Advent na zámku Schallaburg (13.12. – 15.12.)

Zimný Schallaburg v oblasti Mostviertel sa premení počas troch dní na rozprávkovo čarokrásne miesto plné vianočnej atmosféry. Zažijete krásne a romantické prostredie renesančného zámku, regionálnu kuchyňu, domáce výrobky, sprievodný hudobný program od vianočných trubačov cez veľkolepé chóry až po regionálne kapely.

  • Horský advent v mestečku Rohr (14.12. a 15.12.)

V mestečku Rohr uprostred hôr je každý rok veľkou atrakciou živý Betlehem, kde po boku Jozefa a Márie môžete vidieť množstvo živých zvierat ako v malej ZOO. Návštevníci sa tešia aj z celkom zamrznutého stromu, ktorý je od koruny až po zem „zakliaty“ v ľade. V horských chatkách majú rezbári, zlatníci a fúkači skla svoje dieľničky, kde môžete obdivovať ich umeleckú prácu v podobe sošiek, sklenených ozdôb a šperkov. Ochutnať môžete typickú drevorubačskú kašu, vianočné pečivo podľa najstarších receptov alebo výborného údeného pstruha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #lyžovačka #vianočné trhy