Gróf Pálfi a Traja králi rozdávajú na Bojnickom zámku darčeky

Na krajinu malých zázrakov sa v týchto dňoch zmenil Bojnický zámok. Romantické šľachtické sídlo na hornej Nitre priláka množstvo ľudí na Zázračné Vianoce.

23.12.2013 06:00
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Foto:
V Zlatej sieni Bojnického zámku majú stromčeky zlaté ozdoby.
debata

Výzdoba hudobná aj rytierska

Každý rok majú Vianoce na Bojnickom zámku nejaký prívlastok, vlani boli anjelské, teraz sú zázračné. Podujatie sa odohráva v šľachtickom prostredí a priestory zámku sú vyzdobené stromčekmi podľa charakteru jednotlivých sál. Napríklad v Zlatej sieni majú stromčeky zlaté ozdoby, v Hudobnej sále hudobné motívy, v Rytierskej sále ozdoby s rytierskymi motívmi.

Zázračnosť Vianoc na zámku vidieť vo výzdobe, ktorá je bohatšia, sýtejšia, je tu viac stromčekov. Návštevníkov očarí, keď sa v prekrásnych komnatách medzi vzácnymi zbierkovými predmetmi ocitne aj nádherne vyzdobený vianočný stromček. Pôsobí ako malý vianočný zázrak, keď návštevník vidí, že v každej izbe je stromček ozdobený inak, ale nekričí tam, výzdoba korešponduje s okolím.

„Sály sú ozvučené, návštevníkov počas prehliadky zámku sprevádzajú koledy a iné piesne, aby umocnili sviatočnú atmosféru. Sústredili sme sa na to, že zázračnosť Vianoc je vo veciach, na ktorých sú tieto sviatky založené, to znamená na narodení Krista v meste Betlehem. Túto udalosť symbolizujú betlehemy v expozíciách,“ dodal riaditeľ bojnického múzea.

Návštevník zámku sa počas prehliadky dozvie o najväčších zázrakoch Vianoc, ktoré formovali tieto sviatky až do podoby, v akej ich prežívame dnes. Dozvie sa tiež, kedy bola zhotovená prvá pohľadnica na vianočnú tému, že prvá koleda v Bojniciach odznela už pred 700 rokmi v časoch Matúša Čáka Trenčianskeho, ktorý bol vlastníkom Bojnického zámku.

Po Novom roku vymenia Mikuláša a jeho pomocníkov Traja králi

Počas Vianoc až do Štedrého dňa v Huňadyho sále anjel, čert, Mikuláš a gróf Pálfi rozdávajú deťom darčeky. Po Novom roku ich vymenia Traja králi, ktorí rozpovedia príbeh o ich ceste z východu do Betlehema.

Zázračné Vianoce a Traja králi na zámku budú návštevníkov vítať pravdepodobne až do 20. januára. Na plagátoch je síce uvedený termín od 6. decembra do 6. januára, ale organizátori plánujú podujatie predĺžiť kvôli návštevníkom z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. V týchto krajinách prevažuje pravoslávna viera, ktorá sa riadi juliánskym kalendárom, a ten je posunutý oproti nášmu gregoriánskemu o 13 dní.

„Akcia potrvá dlhšie ako do 6. januára, pretože potom prichádzajú pravoslávne Vianoce a v tomto období je turistov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu viac a ďalší sú ešte ohlásení. Takže pokračujeme ďalej, aby sme aj im vyšli v ústrety,“ vraví Ján Papco, riaditeľ Múzea Bojnice. Hostia z rusky hovoriacich krajín prichádzajú do Bojníc z rôznych lyžiarskych stredísk na Slovensku a podľa Jána Papca mnohí sú ubytovaní aj v Bojniciach, pretože tu podnikajú Rusi, ktorí tu majú penzióny a ich stálymi hosťami sú ich krajania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bojnice #Vianoce #Rusi #bojnický zámok #Zázračné Vianoce