Rýchlovlaky TGV premávajú na linke Paríž-Barcelona

Vysokorýchlostné vlaky TGV už premávajú na trati medzi Parížom a Barcelonou. Osobné železničné spojenie medzi oboma mestami sa vďaka nim skráti z doterajších zhruba 12 hodín na čosi vyše šesť hodín, uviedla agentúra AP.

30.12.2013 06:00
SPAIN-CATALONIA/ Foto: ,
Francúzsku minister dopravy Frederic Couvillier a jeho španielska kolegyňa Ana Pastor sa rozprávajú počas jazdy v rýchlovlaku. Od 15. decembra možno cestovať z Barcelony do Paríža vlakom TGV.
debata

Španielsky a francúzsky prevádzkovateľ nového spojenia dúfa, že linka by mala odlákať časť cestujúcich leteckým prepravcom. Letecká preprava medzi oboma mestami trvá vrátane dopravy na letisko z centra miest a letiskových procedúr okolo päť hodín. Od roku 2017 by mala modernizácia časti trate vo Francúzsku skrátiť cestu vlakom do Barcelony na zhruba päť hodín a 45 minút.

Rýchlostný vlak do Barcelony bude schopný na niektorých úsekoch ísť rýchlosťou až 320 kilometrov za hodinu. Jazdiť by mal spočiatku dvakrát denne a lístok bude stáť od 59 eur. Od konca marca budúceho roku by sa mal počet denných spojov na linke zvýšiť na štyri. Počíta sa s tým, že vlaky TGV budú perspektívne jazdiť až do Madridu.

Medzi Španielskom a Francúzskom sa každoročne prepraví 82 miliónov ľudí, väčšina z nich autom, uviedla španielska agentúra Frontur, ktorá spracováva štatistiky cestovného ruchu.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #barcelona #Paríž #rýchlovlaky #TGV #železničné spojenie