Do Česka príde na Silvestra asi 200 000 cudzincov

Do Česka príde osláviť Silvester asi 200 000 zahraničných turistov, medziročne o päť percent viac. Z nich 70 percent zostane len v Prahe. Časť návštevníkov priláka i oslabenie kurzu koruny. Tržby za ubytovanie, stravovanie a pohostinstvo za vianočné sviatky a Silvester dosiahnu v ČR rekordných 13 miliárd korún, vyplýva z prognózy poradenskej spoločnosti Mag Consulting.

31.12.2013 06:00
praha vecerna flog karcikana Foto:
Väčšina zahraničných turistov, ktorí prišli na Silvestra do Česka, zostane len v Prahe.
debata

Najviac hostí, vyše 65 000, tento rok príde z Ruska, medziročne o 9 % viac. „Turisti z Ruska sa v ČR tiež zdržujú najdlhšie, pretože niektorí z nich tu oslavujú pravoslávne Vianoce, ktoré pripadajú na 6. a 7. január,“ povedal analytik cestovného ruchu Jaromír Beránek zo spoločnosti Mag Consulting.

Podľa Beránka tiež do ČR príde oslavovať Silvester o šesť percent viac Američanov oproti vlaňajšku. Pribudne aj Poliakov (o tri až štyri percentá), Slovákov (o dve až tri percentá) a Nemcov (o šesť až sedem percent).

Podľa Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) strávi Silvester a Nový rok v ČR okolo 180 000 zahra­ničných turistov, z toho 65 až 70 percent cudzincov oslávi Silvester v Prahe. „Praha patrí medzi najpopulárnejšie európske destinácie z hľadiska pobytov na Silvestra a osláv Nového roku. Dôvodom sú nielen história, pamiatky, romantická atmosféra, výborná česká kuchyňa, kvalitné hotely a dobré ceny, ale v porovnaní s minulosťou tiež výrazné zvýšenie úrovne pražských vianočných trhov na Staromestskom a Václavskom námestí,“ povedala tajomníčka asociácie Kateřina Petříčková.

Podľa prieskumu poradenskej spoločnosti Labartt Hospitality očakáva na Silvestra viac než polovica (57,1%) oslovených hotelov v Prahe, že bude mať celkom vypredané, 28 % ubytovacích zariadení predpokladá obsadenosť minimálne 91 percent.

Do regiónov podľa Petříčkovej cestujú zahraniční turisti v období sviatkov a Silvestra hlavne na hory a do kúpeľov. Druhý najnavštevovanejší kraj v Česku, Karlovarský, si volia v decembri a januári turisti z Nemecka, Ruska, ázijských krajín a Ukrajiny. V Libereckom kraji trávia sviatky najviac turisti z Nemecka a Poľska, a to prevažne v Krkonošiach a Jizerských horách. Na horách v Královohradeckom kraji oslavujú Nový rok hlavne návštevníci z Nemecka, Poľska a Ruska. Na Broumovsku trávi koniec roku veľa turistov z Holandska, kde má mnoho z nich zakúpené či prenajaté chalupy a statky.

Koniec roku tradične patrí k najsilnejším termínom z hľadiska počtu príjazdov i podľa výšky tržieb. Vplyvom nárastu počtu zahraničných turistov očakáva spoločnosť Mag Consulting v závere tohto roku rekordné tržby za ubytovanie, stravovanie a pohostinstvo v ČR, ktoré dosiahnu takmer 13 miliárd korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #turisti #cudzinci #tržby #ubytovanie #Silvester #nárast #Mag Consulting